Много от старите "майстори" съветват периодично в горивната система и двигателя на автомобила да се сипва ацетон. Счита се, че той почиства системата и дори повишава октановото число на бензина, като едновременно с това намалява разхода.

Какво всъщност се случва?

Да започнем с плюсовете. Действително, наличието на ацетон в горивото помага за неговото по-добро изгаряне, което е от полза на автомобили. Химическото съединение почиства свещите и дюзите, а разходът на бензин намалява, тъй като в ацетона има голямо наличие на кислород. Няма обаче как да се промени октановото число на бензина, колкото и някои "експерти" да се опитват да не убедят в противното.

В същото време използването на ацетон крие и много опасности. На първо място гумените уплътнители и съединения започват за губят своята еластичност и се увреждат. Известни са случаи, при които използването на ацетон води до това, че голямо количество неизгорели остатъци от горивото отиват направо към катализатора, който бързо се запушва и излиза от строя.

Какво трябва да се направи?

Може да се сипва ацетон в горивото, но това да става не повече от веднъж на 6 месеца. Неговото използване наистина ще почисти горивната система и ще е от полза на двигателя, но не и ако се прави по-често.

Източник: Automedia