По-голямата част от пътнотранспортните произшествия са причинени от човешка грешка, което означава, че те са напълно предотвратими. Почти всички шофьори развиват лоши навици зад волана с течение на времето като превишаване на скоростта или хранене по време на движение.

Затова и най-добрият начин човек да бъде в безопасност, е да погледне назад и да види какво е направил грешно. Експерти анализираха данни за катастрофите по пътищата по цял свят, за да определят 20-те най-опасни неща, които хората правят в своите автомобили по време на движение.

Шофиране с включени слушалки

Ако радиото ви е повредено или изобщо нямате такова, а не обичате да пътуване в тишина, ви трябва алтернатива. Проблемът на слушалките е, че ви изключват от външния свят. И можете да не чуете, когато някой ви предупреждава със звуков сигнал. Затова и инвестицията във високоговорител с Bluetooth е по-безопасно решение.

Шофиране след употреба на алкохол

Данните показват, че с всяка година броят на инцидентите заради употреба на алкохол от шофьорите се увеличава. Много от тях са с фатален изход, като това е напълно предотвратимо. Ефектите от шофиране в пияно състояние са добре известни, така че, ако сте пил, просто не карайте.

Шофиране след употреба на дрога

Шофиране под въздействие на марихуана е също толкова незаконно, колкото и приемането на самият наркотик. Данните обаче сочат, че само в САЩ близо 15 млн. шофьори си признават, че са сядали зад волана след употреба на марихуана. Близо 70% от американците смятат, че шансовете да ги хване полицията в подобен случай са минимални.

Шофиране уморен

Проучване във Великобритания показва, че около 13% от шофьорите са заспивали зад волана. Два пъти повече от тях признават, че са били съвсем близо до заспиване заради натрупана умора. Американски изследователи стигаха до заключение, че шофиране след само 5 часа сън е толкова опасно, колкото и шофиране в нетрезво състояние. В такива случаи не ви спасяват дори силна енергийна напитка или двойно кафе.

Шофиране без предпазен колан

Никога не е била добра идея, да шофирате без предпазен колан. То е още по-опасно и когато карате по-нова кола с въздушни възглавници. Ако катастрофирате, ще бъде „залепен“ за волана, докато еърбегът ще ви блъсне в обратна посока, а това не е рецепта за оцеляване. Същото се отнася и ако започне да се търкаляте в автомобила, защото не се си сложили колана. Изходът в повечето случаи ще бъде фатален.

Разчитате твърдо много на електронните асистенти

Електронните помощници на водача като адаптивен круиз-контрол, асистент за поддържане на лентата на движение и системата за аварийно спиране ви помагат да пътувате по-безопасно, но не управляват автомобила ви. Все още на пазара не се предлагат напълно безпилотни превози средства, така че отговорността е на човека зад волана.

Шофиране с колене

Шофирането с колене е изкусително, особено когато ръцете ви се уморяват по време на дълго пътуване, но това е отличен начин да се ударите някъде. Шансовете ви да продължите да пътувате направо са сравнитело големи, но какво ще стане, когато на пътя ви излезе друга кола, диво животно или човек? Или пък попаднете на заледена настилка? Ако не вярвате, пробвайте да паркирате паралелно, като управлявате само с крака.

Разглеждане на информационно-развлекателната система

Информационно-развлекателната система, която се намира на практика във всеки нов автомобил, може да бъде много по-разсейваща дори от смартфона, особено ако не сте запознати с това как работи. Съвременните системи са пълни с шокиращо дълъг списък от функции, които понякога са заровени дълбоко в менютата им. А това отнема доста внимание.

Неспазване на дистанция

Колкото по-близо сте до превозното средство на пътя през вас, толкова по-малък е шансът да спрете навреме и да избегнете сблъсък. Това е основен закон на физиката и няма как да го промените. Спазвайте правилото за двете секунди между вас и колата отпред, за да сте сигурни, че ще имате време да натиснете спирачките.

Разсейване при шофиране

Отклоняването на погледа от път за изпращане на текстово съобщение или отговор на имейл по телефона са сигурни начини за катастрофа. Близо половината американски шофьори – 47,1% признават, че четат имейлите и съобщенията на телефона си, докато шофират. Още по-опасно е говоренето по мобилния телефон, като за това признават 32,1% от анкетираните водачи. Затова, по-безопасно е да оставите телефона си на централната конзола или извън полезрението ви, докато шофирате.

Пренебрегване на сигналите от автомобила

Няма основателна причина да игнорирате предупредителните сигнали, които ви дават системите на автомобила ви по време на пътуване. Някои от тях показват потенциални механични повреди, а други предупреждават за проблеми с безопасността – например, отворена врата, опасност от пожар или дефект на въздушната възглавница. Във всички случаи е добре, да вземете веднага мерки за отстраняването им.

Хранене по време на движение

Рано или късно автономните автомобили ще се появяват на пътя и тогава ще можете да ядете сандвич, докато пътувате с над 100 км/ч по магистралата. В момента обаче това е невъзможно, така че избягвайте да се храните, докато шофиране, тъй като това увеличава с 80% шансовете ви да попаднете в катастрофа. Ако сте толкова гладен, просто спрете на безопасно място и хапнете, без да се притеснявате.

Шофиране на неизправен автомобил

Редовото и правилно поддържане на автомобила ви спестява пари в дългосрочен план и прави пътуването ви по-безопасност. Ако не отстраните изтичането на охлаждаща течност, в един момент двигателят ви ще прегрее и ще трябва да дадете сериозна сума за ремонт. Ако не оправите спирачките си, ще се ударите в друга кола. Частите на окачването и гумите също трябва да бъдат сменяни, веднага щом започнат да се износват.

Шофиране в лошо време

Избягвайте да шофиране в сняг и при проливен дъжд, когато е възможно. По-добре си останете в къщи, ако не трябва спешно да пътувате и изчакайте метеорологичните условия да се оправят. В противен случай има сериозна опасност от това да закъсате някъде или да катастрофирате.

Твърде бързо шофиране

Превишаването на скоростта е най-често срещаното нарушение на пътя, като то е причина за повече от 1/3 от катастрофите с фатален изход. Вероятно ще спестите малко време, ако карате над позволената от закона скорост, но то не е толкова, колкото си мислите. В крайна сметка 10 или 20 минути едва ли са от особено значение, че да си заслужават риска.

Твърде бавно шофиране

Шофирането далеч под ограничението на скоростта е също толкова опасно, колкото и нейното превишаване. Затова и често се срещат знаци, които посочват минималната скорост, с която автомобил трябва да се движи в определен участък от пътя. Бавното шофиране често предизвиква объркване и дезориентация у човека зад волана, освен това може да изненада другите шофьори на пътя.

Ярост на пътя

Поне половината шофьори във Великобритания, например, са изпадали в дива ярост по време на пътуване. В такъв момент те засичат другите на пътя, сигнализират им с клаксон или отправят неприлични жестове, в това число и към пешеходците. Най-общо казано – не правете зад волана това, което не бихте направили, докато бутате количка в супермаркет.

Поставяне на крака на таблото

Колкото и странно да изглежда, още има хора, които си слагат краката на предното табло, докато седят до шофьора. Това никога не е било добра идея. Не забравяйте, че всеки нов автомобил има въздушна възглавница отпред, която се задейства при удар. И нараняванията, които ще получите в такъв случай, ще бъда жестоки.

Шофиране без светлини в тъмното

Броят на хората, които шофират, без за включат светлините си, е нараснал значително, откакто производителите започнаха да включват LED-фарове в стандартното оборудване. Те ви изглеждат ярки, но не заместват стандартните фарове и не включват задните светлини.

Пускането на домашен любимец в салона

Неуспешното ограничаване на движението на куче или друг домашен любимец в салона на автомобила по време на движение, може да доведе до сериозни неприятности. Най-малко, животното може да разсее човека зад волана и така да се стигне до инцидент. В някои държави това може да ви донесе и глоба за небрежно шофиране.

Източник: automedia