Толерансът, даден от КАТ, свърши! От днес – глоби за всички онези, които не са сменили гумите си със зимни, или с такива с минимална дълбочина на протектора 4 мм.

В навечерието на зимния сезон е необходима цялостна подготовка на автомобила, но изборът на зимни гуми е едно от най-важните решения, които всеки шофьор трябва да вземе, категорични са експертите. А и гломата не е никак малка - 50 лева.

Oт Асоциацията на производителите, вносителите, търговците на гуми напомнят, че зимните гуми не са само за сняг.

Защо трябва да ги поставяме?

Материалът, от който те се изработват, променя качествата си според околната температура. При ниски температури каучукът става по-твърд и сцеплението с пътната настилка намалява.

Гумата е контактът между автомобила и настилката. Каква ще бъде сигурността на пътя до голяма степен зависи от правилния подбор на гумите.

Според специалистите е препоръчително зимни гуми да се използват при температури под 7 градуса, независимо дали има сняг или не. Летните гуми имат най-добро сцепление при температури между 10 и 30 градуса, а зимните - между 0 и - 20 градуса.

През зимата дълбочината на протектора осигурява най-важния показател - спирачния път. Изследване сочи, че зимната гума спира на 25-тия метър, докато лятната ще спре чак на 53-тия - два пъти по-голямо разстояние.

Как да изберем подходящите гуми?

Специалистите съветват да подменяме гумите си след шест години активно ползване. От там препоръчват, че е по-добре евтина зимна гума, отколкото лятна гума през зимните условия, като още по-лошо е да се използват гуми втора употреба.

Експерти в бранша смятат, че всичко зависи от пробега, който автомобилът изминава. Ако се движи постоянно, натоварен е, или в рискови условия, в него трябва да се инвестира в гуми от висок клас. Те реализират по-добри възможности и качества по отношение на зимните условия, имат специален състав на каучука.

Производителите на гумите гарантират, че гумата запазва своите свойства за срок от 10 години.

Проверете и налягането на гумите и ако е необходимо, го направете до стойностите, препоръчани от производителя на гуми; не смесвайте радиални гуми с други видове гуми; проверете балансирането на гумите и ако е необходимо, коригирайте го; проверете положението на колелата и ако е необходимо, също го коригирайте, е съветът на опитните автомобилисти.

Подготовката на автомобила за зимата обаче не свършва с гумите. Автоекспертите съветват още: Измийте колата и прегледайте лаковото покритие за петна от ръжда, като съответно ги почистите и намажете с боя. Особено внимание отделете на дъното на автомобила, спирачните и горивни тръбопроводи по него. И най-малкото петънце ръжда след солените зимни бани ще се превърне в значително огнище на корозия. Обработете ключалките на автомобила със специалните препарати, които се продават по магазините. Намажете гумените уплътнения на вратите и багажника с течен парафин против замръзване. Сменете водата в стъклоумивателното устройство със зимна незамръзваща течност, като не забравите да задействате помпата, докато от дюзите не потече от новата пенлива течност. Проверете и ако е необходимо - сменете чистачките. Ако автомобилът ви е по-млад от 10 години, сигурно е оборудван с филтър на купето. Неговото запушване влошава парното на колата и бързото обдухване на изпотените прозорци, така, че обезателно го проверете и сменете с нов, съветват експертите Проверете още акумулатора, запалването, осветлението, антифриза.

Основните препоръки на Пътна полиция за безопасно шофиране при зимни условия:

- използване на гуми, предназначени за зимни условия, или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март съгласно ЗДвП;

- оборудване на 3- и 4-колесните МПС със задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлооотразителна жилетка;

- оборудване на превозните средства и с други средства за безопасно пътуване през зимата като: вериги за сняг, одеяло, лопатка, зарядно за акумулатор, въже за теглене;

- зареждане с антифриз;

- замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат,

- проверка на изправността на отоплителната система;

- преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство;

- добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците;

- използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане;

- използване на светлоотразителни жилетки от водачите на велосипеди задължително при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.