За мнозина зрели водачи е много трудно да се откажат от свободата, която дава шофьорската книжка, но когато безопасността на пътниците и на другите участници в движението зависят от това, те трябва да го направят, посочват експертите от Zutobi - международна холдингова компания за онлайн обучение по шофиране.

Специалистите посочват и момента, в който по-възрастните водачи трябва да де замислят да спрат да шофират. Преди да вземат подобно решение, те трябва да помислят и да се вслушат в мнението на хората около тях.

Струва си да помислите за отказ от шофирането, ако:

-Членовете на вашето семейство започнат да се притесняват, когато шофирате

-Вашият лекар изразява загриженост, че сте физически и/или психически способни да шофирате

-Чувствате се неудобно, докато шофирате

-Вашето зрение и слух бързо се влошават.

Въпреки всичко това, има начини да продължите да шофирате по-дълго и експертите от Zutobi посочват някои от тях.

Поддържайте добра форма

Въпреки че шофирането не е особено натоварваща дейност, то изисква определено кондиция. Физическата активност подобрява цялостното здраве, което от своя страна подобрява способността ви да бъдете нащрек и да реагирате бързо. Ежедневната разходка е най-лесният и ефективен начин за възрастните хора да поддържат форма.

Проверявайте редовно зрението и слуха си

С напредването на възрастта става все по-трудно да се чува и вижда. Тези сетива са изключително важни за безопасното шофиране, така че насрочете редовни проверки на зрението и слуха при лекар.

Внимавайте с лекарствата си

Лекарствата могат да нарушат способността ви да шофирате. Винаги четете техните листовки и имайте предвид страничните ефекти - като сънливост, например, когато сте на път.

Карайте само при хубаво време и през деня

Лошите метеорологични условия като сняг, дъжд или вятър, както и лошите условия на пътя, затрудняват шофирането. Помислете два пъти, преди да шофирате в лошо време. В повечето случаи можете да изчакате няколко часа, докато времето се изясни.

Избягвайте да шофирате сами

Ако имате нараняване или заболяване, което непредвидимо засяга способността ви да шофирате (като внезапно спадане на кръвната захар от диабет, например), опитайте се вземете себе си приятел или член на семейството, който може да поеме управлението, ако е необходимо.

Приемете вашите граници

Научете се да приемате факта, че с напредването на възрастта способностите ви да шофирате стават все по-ограничени. Направете корекции, за да компенсирате това. Карайте внимателно като по-възрастен човек, спазвайте ограниченията на скоростта, регулирайте скоростта си според условията на пътя, като леко увеличете обичайното разстояние от останалите участници в движението.

Lamborghini Sian за 7 милиона лева пристигна в България

Източник: Automedia.bg