Над 100 са увредените автомобили в Пловдив след падналия сняг. Почистването на пътните артерии от разцепени дървета и откършени клони в целия град продължава и към момента. На терен са екипи на Пожарната, ОП „Чистота” и „Градини и паркове”. Тепърва ще се изчисляват щетите причинени от метрологичната обстановка.

Причината за десетките паднали клони и дървета са тежкият мокър сняг, в комбинация със силния вятър.

Кой поема щетите  при такива случаи?

Дърветата в паркове, улици и междублокови пространства са отговорност на Община Пловдив, като тяхна собственост.  При такава ситуация тя носи отговорност към причинената щета. Ако автомобилът има застраховка „Каско”, то застрахователите изплащат за ремонта на колите, а след това си търсят парите от Община Пловдив. Ако от администрацията откажат да поемат щетите, то се завежда дело, пише TrafficNews.bg.

"Бойна зона": Дърво размаза малка кола в Пловдив СНИМКИ

При ситуация, при която автомобилът няма застраховка, то собственикът му също може да предяви искане за обезщетение по съдебен път към Община Пловдив. Сходна е ситуацията и при ПТП и щети при попадне в дупки или разрушена общинска инфраструктура.

Евакуираха 9 бедстващи от коли, сред тях и 5 деца

Едно от условията е автомобилът да не е бил паркиран в разрез с правилата за Движение по пътищата. Тоест, ако колата е била спряна в зелени площи, то претенцията за изплащане на обезщетение вероятно ще бъде отхвърлена.

Обичайно подобен тип дела приключват между 3 и 6 месеца след предявяването на иска и в зависимост дали общинските юристи обжалват на следваща инстанция.

Паднало дърво проби кола в Пловдив СНИМКИ