Коя нация произвежда най-добрите марки автомобили? Този спор разделя от дълго време автолюбителите, независимо от това, че вече голяма част от колите се произвеждат под управлението на няколко големи корпорации.

Новите технологии обаче позволяват на този въпрос да се отговори още по-обективно на базата на оценките, които са дали собствениците на конкретни модели. А алгоритъм дава оценка на всяка марка и формира класацията "Expert Rating Index".

Важно е да се уточни, че брандовете са групирани не въз основа на собствениците си, а по географски произход.

Например Skoda, както и Bentley – днес се намират в групата на VW, а Jaguar Land Rover има индийски собственици, Mini е под шапката на BMW, а МG Motor е собственост на китайски инвеститори.

Изследователите не включват данните за локациите на различните фабрики, където се произвеждат автомобилите.

Учудващо или не, според класацията на първо място излиза Чехия със Skoda, която е и единствената марка с произход от тази държава.

Анализът се провежда на базата на оценките, които споделят собственици на различни автомобили в платформата The Car Expert, която обединява резултати от близо 30 сайта.

В проучването са включени 340 модела коли, които се продават във Великобритания и само брандове с поне 10 ревюта са включени в оценката. Като суперавтомобили като Bugatti, Koenigsegg, Morgan and Caterham не участват.

Така Чехия излиза на първо място в оценките на потребителите с общо резултат от 76%. На второ място се нарежда Швеция с 74% одобрение.

На трета позиция се нареждат марките от Германия. Независимо от високия рейтинг на компании като Porsche, BMW, и Audi резултатът на страната слиза надолу заради лошите резултати на марки като Smart. На 4-та позиция се нарежда Испания, представена от Seat.

Великобритания се нарежда на 5 място в класацията, независимо че в страната се произвеждат едни от еталоните в  автомобилизма като and Rolls-Royce Phantom или McLaren 765 LT.

На дъното на класацията се подреждат марките от Франция с оценени от алгоритъма с 65.9% удовлетворение на собствениците си.

Повече за подредбата на марките може да видите в таблиците:

Най-добрите и най-лошите коли според класацията

Рейтингът според страната на произход

Превод: GlasNews.bg