Старите износени двигатели могат да харчат масло и поради износване на цилиндрите и буталата, луфтовете между които могат да се увеличат значително с течение на времето. В този случай опитните автомобилисти препоръчват преминаване към по-гъсто масло . Трябва обаче да се помни, че с гъста смазка двигателят стартира по-зле при минусови температури. Но ако трябва да победим харченето на масло, тогава този метод работи.

Използването на добавки също е опция за преодоляване на мазния апетит на двигателя. Химикалите ще сгъстят маслото и също така ще омекотят гумените уплътнения. И отново получаваме понижен разход.

Гумичките на клапаните също провокират увеличаване на разхода на масло. В този случай на помощ идват автохимикали, способни да почистят и освободят пръстените от отлагания и да възстановят тяхната уплътнителна способност. Но методът, уви, работи в много малко случаи.

Надеждно, а и доста евтино: Как да предпазим колата си от ръжда

Ако проблемът с харченето на масло  е в износени гумички на клапаните, тогава те трябва да бъдат сменени. Процедурата не е проста. Основният ремонт на двигателя обаче е много по-труден. И по-скъп.

Тъй като цялата автомобилна индустрия стигна до заключението, че не е изгодно да се правят надеждни автомобили, автомобилните производители намаляват цената на частите възможно най-много. Така получаваме скъсени бутала и изтънени цилиндри с и семеринги с посредствена еластичност, информира Automedia.bg. Ако такъв двигател не е поддържан правилно или често изпитва повишени топлинни натоварвания, тогава семерингите се развалят и започва изгарянето на маслото. Има само едно решение - сменете ги.

И, разбира се, турбината. При повишен разход на масло си струва да погледнете уплътненията на ротора. Поради проблеми в тази част маслото може да отива както към буталната група, естествено, замърсявайки я възможно най-много, така и да към катализатора, отново с негативни последици.

Катализатори се крадат навсякъде. За под минута американци обраха пикап ВИДЕО

При забележимо увеличение на разхода на масло от двигателя на вашия автомобил е необходима компетентна диагностика, която да помогне за разработването на стратегия за елиминиране на прекомерното харчене. Ако двигателят на вашия автомобил не е стар и сте го използвали внимателно, тогава повишеният му апетит не е причина за особено безпокойство. Може би всичко не е толкова страшно, колкото изглежда.