При настоящите цени на горивата повишаването на разхода през зимата носи нови главоболия на водачите. Но какви са причините за това явление?

Карането на къси разстояния през зимата не е икономично, защото тогава колата изразходва най-много гориво, защото двигателят не успява да загрее. Средно при температура от минус 7 градуса автомобилът изразходва до 12 процента повече, отколкото през пролетта или лятото.

 Има няколко причини за това. Двигателят се нуждае от известно време, за да достигне оптималната температура, когато работи най-ефективно. Студеното време намалява налягането в гумите, което може да увеличи съпротивлението при търкаляне. Студеният въздух на открито е по-плътен от топлия, така че и от тук разходът на гориво се увеличава.

Когато на пътя има сняг и лед, има и повече приплъзване на задвижващите колела, което също влияяе на разхода. По-бавното шофиране до 60 км/ч също се отразява негативно.

Паркирането на по-топли места, като гаражи, помага, посочва "24 часа". Освен това, когато запалите колата, започнете да шофирате възможно най-скоро, тъй като двигателят ще загрее по-бързо. Не използвайте функциите за поддръжка/размъгляване на прозорците и отопление на седалките твърде дълго.

При включен двигател работната температура се достига по-бързо и по този начин разходът ще се стабилизира. Разбира се най-важното колко харчи кората си остава стилът на шофиране, както и трафикът. При чести спирания и задръствания, разходът на гориво се увеличава.