Любителите на превишената скорост в Австрия рискуват да останат без кола. Правителството на страната планира да започне конфискация на автомобили от особено упорити нарушители на скоростта, съобщава Ройтерс.

Съответните промени в законодателството вече са подготвени от управляващата коалиция на консерваторите и "зелените". Причината за подобни драстични мерки е желанието да се сложи край на нелегалните улични състезания и да се затегнат ограниченията на скоростта. При високи скорости колите са неуправляеми и застрашават останалите участници в движението.

По-специално се съобщава, че при превишаване на скоростта с 60 км/ч в населено място и със 70 км/ч на магистрала, заедно с глоба, се предвижда отнемане на автомобила за две седмици.

При повторно нарушение или ограничение на скоростта 80 км/ч в града и 90 км/ч на магистрала, автомобилът се конфискува и продава на търг.

Австрийското правителство смята подобни мерки за по-ефективни от лишаването от шофьорска книжка. Шофьор без книжка може да седне зад волана и отново да наруши правилата за движение, а без кола ще му бъде по-трудно да направи това.

Превод: GlasNews