Германската автомобилна организация "Tuv Sud" и това лято не пропуска да даде ценни съвети за икономично шофиране.

За някои отдавна знаете, за други пък може и никога да не сте чували.

Основното правило за пестене на гориво е оборотите да бъдат в рамките числото 2000. Ако колата ви е с ръчна скоростна кутия и подминете 2000 об/мин при възможност преминете и на по-висока предавка. Независимо от скоростта винаги е хубаво да карате на възможно по-висока предавка, независимо дали автомобилът е с бензинов или дизелов двигател, с турбо или без. Така ще пестите много гориво.

В града, когато видите червен светофар веднага махнете крака си от педала на газта, а не чакайте последния момент.

Не шофирайте по-бързо от 130 км/ч по магистралата дори и да е позволена по-висока скорост.

Двигателите на съвременните автомобили са конструирани така, че над тази скорост рязко се повишава разхода на гориво - средно с по литър на всеки 20 км/ч отгоре.

Отървете се от ненужните неща в колата, които увеличават теглото. Допълнителни 100 килограма в автомобила увеличават разхода на гориво с 0,3 литра.

Същото важи и за аксесоарите, като допълнителните багажници на покрива на колата и стойките за велосипеди, които нарушават аеродинамиката на автомобила и увеличават разхода на гориво.

И накрая - каране само с 0,2 бара с недостатъчно надути гуми увеличава разхода на гориво с цели 10 процента. Особено през лятото, гумите трябва да са надути максимално спрямо това, което пише в книжката за експлотация на дадения модел.