Една снимка в социалните мрежи предизвика истинска лавина от коментарии. Над 200 души - разбира се, шофьори, взеха отношение под поста на пловдивчанин, който гласи: "Евала пич! Колегата с камиона реши, че правилникът е за всички... след като всички ще чакат, значи всички ще чакат! Точка!"

И докато пловдивчанинът се възхищава от шофьора на камиона, наказващ тарикатите, решили да изпреварват останалите през аварийната лента на магистрала "Тракия" към София, други намериха действията му не само за незаконни, но и за "селски". В мрежата се разрази мощна буря от коренно различни мнения. Предлагаме ви малка част от тях:

Ако трябва линейка да стигне бързо, дали ще го държат отговорен този национален герой?

Знаем ги тези псевдопазители на реда. За каращите в аварийната има солена глоба, която трябва и този да получи. Друг е въпросът дали някой следи и санкционира нарушителите.

Аварийната лента не е за линейки. Тя е за аварирали автомобили. В развита Европа, където искаме да сме, се оставя коридор между активната и изпреварващата ленти. Това "Бай Ганьо", ще го асимилира след около 100 години.

Аз не виждам той да блокира линейка. Блокира тарикати, дето искат да излязат по-напред в тапата, а другите да ги чакат отзад.

И линейката се чуди що не може да мине. А то заради селяндур с камион, който определя кой как ще се движи по магистралата.

Не оправдавам по никакъв начин карането в аварийната лента. От години не го практикувам. Мисълта ми е, че той я запушва тотално и няма как да премине линейка или пожарна. Отделно, че не е той човекът, който да определя кой какво прави. Щото ако се действа на тоя принцип, сещате ли се кво става? Аз на ден трябва да потрошавам по 100 коли, щото спират на тротоара примерно. Има си закони и служебни лица. Такива селски рейнджъри - вътре седнал потен и смърди, псува, и се разпорежда на магистралата...

Знаете ли какво значи гражданско общество и позиция? Явно не знаете! Сега ще Ви обясня - това значи гражданите да се самоконтролираме, т.е ако виждаме нещо нередно, да съобщим на компетентните органи или сами да се опитаме да го предотвратим. Сега си псувайте колкото си искате, но шофьорът на камиона е АБСОЛЮТНО ПРАВ и показва ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ! Ще Ви дам и друг пример, който лично на мен ми се е случвал в Швеция: ядем и пием на една маса 7-8 човека и по едно време единият решава да си тръгне почерпен (човекът е местен швед), неговият приятел моментално се обади на полицата, понеже въпросният човек се качи на колата и тръгна с нея. Аз в началото доста се смутих и го попитах, защо се обадихте на полицията, това е ваш приятел... господинът ми отговори, че няма значение какъв му е, но ако в това си състояние блъсне неговото дете и го убие, какво ще стане... От там насетне нямах други въпроси и възмущения. Сега продължавайте да псувате!

По скоро е заради селяните, които карат в аварийната лента! Човекът е решил да се намеси и да ги спре.

Не е негова работа това обаче!

А реално чия е, след като няма кой да ги контролира?

Тоя с камиона е абсолютен идиот. Не той ще решава каквото и да било. Има си органи на реда, има си камери. Не селският тираджия да раздава правосъдие.

***

А вие какво мислите?