Автомобилистите в цяла Европа се оплакват от нарастващите разходи за поддръжка на автомобила! И... тези оплаквания са основателни.

Ето данни от Федералната служба в Германия: разходите за ремонт са се увеличили с една пета през последните пет години (21,1%). Сервизите и автокъщите взимат 22,5% повече за проверка на превозните средства. Смяната на спирачната течност струва средно с почти една четвърт (23%) повече, отколкото през 2015 г.! 

Шофьорите също трябва да плащат повече, за да измият автомобилите си: цените са се увеличили средно с 12,5%. За сравнение: общият ръст на цените (инфлацията) за същия период е само 7,5%. RWI установи, че колата сега струва на собственика на превозното средство средно € 425 на месец (ремонт, застраховка, данъци).

Германската асоциация за търговия с авточасти, наред с други неща, оправдава инфлацията с рязко покачване на цените на каучук, стомана и др. Освен това много автомобили съдържат все повече и повече ИТ технологии, което оскъпява ремонта. Според ADAC има и така наречената защита на дизайна при производителите на автомобили като BMW или VW. Той забранява на други производители да възпроизвеждат определени части като калници например. Съответно оригиналните резервни части са по-скъпи.

Превръща ли се шофирането в лукс? И ще става ли колата става все по-непостижима, особено за хората с ниски доходи?

Вие как мислите?