Младеж е успял да хакне от разстояние повече от 25 автомобила на Tesla, намиращи се в 13 страни. Той е открил софтуерен дефект, който му позволява да получи достъп до компютърните системи.

За щастие на собствениците на автомобили, както и на Tesla, младият компютърен специалист няма лоши помисли и е направил атаката с цел да притесни някого, а само да покаже недостатъците. И напомня, че само собственици на електромобилите са изложени на риск, а не американския производител на електрически машини.

19-годишният Дейвид Коломбо, който се смята за специалист по информационни технологии, написа в Twitter, че софтуерният недостатък му позволява да отваря врати и прозорци, както и да задвижва автомобилите и да деактивира техните системи за сигурност.

Той твърди, че може да вижда дали в колата присъства шофьор, да включи аудио системата на автомила и да активира неговите фарове.

"Мисля, че е доста опасно, ако някой от разстояние надуе музиката в колата или отвори прозорците или вратите, докато сте на магистралата. Дори и това само да накара фаровете постоянно да сменят къси и дълги светлини, може да доведе до потенциална опасност за други водачи", отблелязва младежът.

Коломбо не разкрива подробности относно уязвимостта на софтуера, но обяснява, че той не е част от инфраструктурата на Tesla и че от него са засегнати малък брой собственици на автомобили на компанията по света. Разкритията му в Twitter предизвикаха широк отзвук.

Самоуправляваща се Tesla помете пет деца на паркинг, имало ли е шофьор?

„Вината е преди всичко на собствениците (и на трета страна). Радвам се, че от Tesla предприемат мерки за отстраняване на дефекта“, коментира Коломбо пред Bloomberg.

Според появила се по-рано публикация Tesla имат платформа за разкриване на уязвимости в софтуера, чрез която експерти по-сигурността могат да регистрират собствените си превозни средства за тества. Компанията плаща до $15 хил. за откриване на дефекти.