Заради новите противоепидемични мерки от понеделник всички курсисти и инструктори в автошколите в страната, както и изпитващите, ще трябва да представят или зелен сертификат или резултат от направени PCR или антигенен тест, съобщиха от Автомобилната администрация.

Още в първия ден от прилагането на новите изисквания - зелен сертификат, резултат от PCR или антигенен тест, е имало забавяне на изпитите по управление на автомобила и изпита по теория, обяви пред БНР Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Затова е била предоставена възможност да се направят бързи тестове и изпитите са продължили.

"Хората проявяват разбиране. Затова смятам, че трябва да има ясна воля да се каже - седмица или две или три ще спазваме едни правила, след което да живеем по-човешки и по-свободно. Но искам да подкрепя и другите колеги браншовици - ако ще има ограничения, то трябва да има за всички", настоя той.

По думите му , заради новите изисквания не се очаква да има отлив от желаещи да карат шофьорски курсове.

За автошколите е добре, че заповедта има известно отлагане до понеделник заради необходимостта от технологично време, за да се отговори на изискванията.

Красимир Георгиев сподели и какви са очакванията на бранша след края на гратисния период за представяне на зелените сертификати.

"Може би представители на РЗИ и на Автомобилна администрация ще тръгнат по автошколите, ще спират учебните автомобили, може би ще идват в часовете по теория и ще проверяват за това дали са спазени изискванията относно различните сертификати, тестове...", коментира още автоинструкторът.