Законодателството в Европа налага все по-ожесточени мерки на автомобилните производители, като те са свързани, както с екология, така и с безопасност.

Преди години, например, ABS стана задължителна за новите автомобили, след това дойде ред и на ESP.

Сега, най-вероятно ще има нова задължителна система, с която от следващата година би следвало да се оборудват новите коли. Това е т.нар. автономно аварийно спиране на автомобила AEB, което при опасност привежда автомобила в покой без намесата на водача, пише Automedia.

Това нововъведение има и няколко недостатъка. Първият е свързан с цялостното оскъпяване на колата, а втория с трудността да се използва при автомобили с ръчни или наричани още механични трансмисии. При колите с механични скоростни кутии аварийното спиране привежда екстремно колата в покой за да избегне челен удар, но педалът на съединителя не е натиснат и двигателят спира.

Този проблем не важи за автомобили с автоматична скоростна кутия, където AEB (Автономно аварийно спиране) е много по-лесно за интегриране.

Всичко това ни навежда на мисълта, че когато тези законови мерки влязат в сила (а това рано или късно ще се случи), те ще доведат до трайна тенденция за спиране на използването на ръчните скорости.