От 50 до 500 лв. ще плащат шофьорите на димящи автомобилите, които нарушат забраните за движение в определени градски зони в дни с мръсен въздух.

За колите на фирми наказанието ще е от 200 до 1000 лв. Такива санкции са предложени с поправки на Закона за чистотата на атмосферния въздух, внесени от депутати от ГЕРБ.

От 12 юли тази година във всички пунктове за Годишен технически преглед (ГТП) започват да лепят нов екостикер с чип на всеки автомобил с тегло до 3,5 тона.

Добавят чип към екостикерите на колите. Кога и откъде ще се издават?

Както вече стана ясно – колите се разделят на 5 категории, като в най-високата влизат електромобилите, а в най-ниската - двутактови коли от типа "Трабант".

С промените в закона се дава правото на общинските съвети да приемат наредби за ограничаване на движението в различни райони на общината.

Съветниците могат да гласуват за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества, както и реда за влизане и излизане на МПС-тата там. Изрично е посочено, че тези правила не се отнасят, до автомобили от обществения транспорт или такива, които имат специален режим на движение - полицейски патрулки, линейки, лимузини на НСО и др.