Опасностите при шофиране след употреба на алкохол са всеизвестни, но какви са вредите от дехидратацията за шофьорите? Проучване твърди, че такова състояние като алкохолно опиянение се наблюдава и при обезводняване на организма.

Science Direct твърди, че дори човек, който е леко дехидратиран губи концентрация и допуска всякакви грешки зад волана. За да се стигне до това заключение, е проведено проучване върху 11 възрастни мъже, като е използван стационарен симулатор на шофиране и са имитирани реални пътни условия.

8 симптоми на дехидратация, които повечето хора игнорират

 Всеки участвал в три сесии на шофиране. Първата е опознаватална, за да свикне водачът с настройките. В останалите шофьорите са наблюдавани по време на двучасово пътуване - хидратирани и жадни, пише "24 часа". Сензорите наблюдавали мозъчната активност, докато камерите заснемали действията на шофьорите.

Инцидентите, за които се смята, че са свързани с умора, са изключени от проучването. Резултатите показали, че дехидратираните шофьори са допуснали няколко грешки, като често напускане на лентата или късно спиране, които са сходни по честота, както при хора под въздействието на алкохолни напитки.

Имате проблеми в работата? Дори 1% дехидратация може да наруши мозъчните ни функции