Шест от големите японски производители на автомобили, включително Toyota Motor Corp., ще съкратят производствените си планове за текущата финансова година с повече от 1 милион превозни средства, с което производството ще спадне до нивото от 2020 г., когато разпространението на коронавируса помрачи глобалната икономика, съобщава Nikkei Asia Review.

Въздействието на повишаването на броя на новозаразените от делта варианта на COVID-19 в Югоизточна Азия, където са ситуирани основните доставчици на полупроводници за превозните средства, е основната причина за съкращенията, като удря и автомобилните производители в Европа и САЩ, пише 24 часа.

Toyota, най-големият автомобилен концерн по пазарен дял в света за миналата година, ревизира прогнозата си за своето глобално производство за настоящата фискална година, която приключва в края на март 2022 г., с 3% до 9 милиона броя. Местният конкурент Nissan Motor Co. вече обяви план за намаляване на производството с 250 000 броя, докато Honda Motor Co. очаква продажбите ѝ да спаднат със 150 000 превозни средства спрямо първоначалните прогнози заради съкращенията в производството.