Зимата наближава и е време шофьорите да сложат зимните гуми на своите автомобили. Тъй като в последните месеци в България се наблюдава сериозно повишение на цените на всички видове стоки и услуги, идва и въпросът дали и смяната на гумите ще ни излезе по-скъпо ако трябва да купуваме нови гуми?

Засега цените са като миналогодишните, показва проверка на "Радио Варна" в големите търговски вериги и в центровете за гуми. Най-евтините гуми са около 70-80 лева, а по-скъпите достигат до 100-120 лева.

Не ни задължават, но да поразмишляваме: Зимни гуми – нужни ли са ни?

Т.е. за един комплект от 4 чисто нови гуми ще платим средно между 400 до 480 лева, в зависимост и от класа на автомобила.

Гумите втора ръка са далеч по-евтини, но според автомобилния експерт Георги Янчев от Съюза на българските автомобилисти в морската ни столица, те не са добра алтернатива.

"В никакъв случай не трябва да се прави компромис със сигурността заради цената. Продължителността на живота на една зимна гума е около 4-5 години. След това тези гуми вече са негодни и дори могат да са опасни", коментира Янчев.

Той напомни, че дълбочината на грайфера на зимната гума трябва да е най-малко 4 мм., а зимните гуми трябва да сложим докато времето е още хубаво.

"Около Димитровден е най-подходящото време за смяна на летните гуми със зимни", каза още Георги Янчев.

За да ви сменят гумите в някой от специализираните центрове и сервизи, ще ви вземат между 20 и 40 лева.

Има шофьори, които все още не бързат с "обуването" на автомобила със зимни гуми, а някои предпочитат т.нар. всесезонни сликове. Според Георги Янчев, те изобщо не са подходящи за условията в България.

"Всесезонните гуми ще спестят пари от бюджета ни, но те са подходящи повече за Средиземноморските страни, където зимата е по-топла и температурите не падат под 14-16 градуса. През зимата в България времето е променливо и при рязко застудяване, всесезонните гуми не са подходящи", настоя Янчев.