В наши дни интересът към употребяваните автомобили продължава да расте с много бързи темпове и съответно се увеличава и броят на мошениците, които искат да изкарат пари от това.

Затова и не е изненадващо, че при голяма част от колите на старо, предлагани на пазара, километражът е манипулиран, за да показва по-малък пробег и съответно те да може да бъдат продадени по-скъпо. Експерти посочиха 6 модела, чийто километраж е превъртян.

В списъка попадат автомобили от САЩ, които се вкарват като употребявани на Стария континент, тъй като се радват на сравнително голям интерес.

5 коли, чийто километраж се превърта много лесно (ГАЛЕРИЯ):

 

Dodge Challenger
Според портала Avto 30% от автомобилите Chrysler и 26% от автомобилите Dodge имат промяна в показанията на километража. Бизнесът процъфтява, защото Dodge Challenger, например, струва сериозни пари и се доставя в Европа само по поръчка. Още повече, че манипулирането на автомобил от модела, произведен след 2009 г., става много лесно. В интернет свободно се продава специален скенер за извършване на подобна манипулация, като цената му около 25 долара.

Acura MDX
Марката Acura, която първоначално е създадена специално за пазара в САЩ, но употребявани бройки от нейни модели се доставят в Европа. Това важи предимно за кросоувъра, сред които особено популярен е MDX. При неговите по-стари поколения превъртането на километража става доста лесно, като процедурата отнема около 30 минути. В случая обаче това трябва да бъде направено от професионалист, тъй като пробегът на автомобила е записан в различни електронни блокове и само човек, който е наясно с това, знае как да я изтрие.

Chrysler Voyager
Още един „американец“, който рядко се среща по пътищата на Европа. Този миниван обаче си заслужава, тъй като предлага огромно вътрешно пространство, а освен това не е и скъп. Както стана ясно, при 30% от продаваните употребявани коли на Chrysler километражът е манипулиран, така че шансовете да се попадне на подобен автомобил не са чак толкова малки. Още повече, че това е семейна кола, която вероятно е натрупала сериозен пробег, преди да бъде пусната за продажба.

Toyota Venza
За японски ван важи същото като за Voyager – удобен семеен автомобил, който се радва на интерес на пазара на употребявани коли не само в САЩ, но и в други държави. Качеството на колите на Toyota отдавна е доказано, така че е логично те да бъдат търсени. А колкото по-малко километри са изминали, толкова по-висока е тяхната цена. Съответно, шансът да се попадне на екземпляр с превъртян километраж е по-голям.

Ford Mustang
Вероятно купувач да попадне на употребяван Ford Mustang с превъртян километраж също не е никал малка, предупреждават експерти. В случая това засяга особено автомобилите от модела, произведени през 2014 и 2015 г. Те са сравнително нови, което ги прави по-интересни за потребителя, но в същото време се продават и на по-ниска цена. А това е добре дошло за продавачите, опитващи се да изкарат повече пари в кризата.