Придвижването по заледени и хлъзгави пътища е изключително опасно както за шофьори, така и за пешеходци.

А, чували ли сте за 20-секундното правило?

Имайки предвид всички опасности ot карането в снежни условия ще ви разкажем за една полезна хитринка.

Без значение колко добър шофьор смятате, че сте, едно неочаквано поднасяне на колата ви, е необходимо, за да се озовете в неприятна ситуация.

Стандартното правило за двете секунди - за оставяне на поне толкова разстояние между вас и колата пред вас, се превръща в правило за 20 секунди.

Ако се движите по магистралата със скорост 110 км/ч, може да ви отнеме 0,8 км/ч, за да спрете напълно, така че ако имате място, опитайте се да оставите много по-голяма дистанция, отколкото сте свикнали.

Особена опасност за шофьорите е черният лед по пътищата, тъй като това е почти невидимо за простото око, така че няма да разберете за него, докато колата ви не се подхлъзне.

Важно е и да се шофира с по-бавна скорост на по-висока предавка, за да поддържате възможно най-голям контрол над колата, което намалява риска да се наложи да спирате внезапно или да завиете рязко.

Що се отнася до това какво трябва да направите, ако вече колата ви е попаднала в ситуация на заледен участък, е да не натискате спирачките, защото това може да доведе до поднасяне или блокиране на колелата.

Докато първоначалната ви реакция, когато загубите контрол, може да е да опитате да спрете, това, което всъщност трябва да направите, е да превключите на по-ниска предавка, за да забавите колата.

Не забравяйте, че бавната скорост на висока предавка е правилният начин.

Що се отнася до най-лошото – моментът, когато вече сте загубили контрол поради хлъзгав път, вместо да се опитвате да се борите с плъзгането, трябва да завиете в посоката, в която се плъзгате, като същевременно махате крака си от газта.

Както винаги, основният съвет за шофиране в условия като тези е да не го правите, освен ако наистина не се налага.

Превод: GlasNews.bg