Има много различни индикатори в съвременните автомобили. Когато обаче светят на таблото, докато автомобилът се движи, не всеки разбира какво точно се случва. Но... индикаторите носят важна информация.

На първо място, водачът трябва да обърне внимание на цвета на светлинния индикатор. Червеното винаги изисква незабавна реакция и показва сериозен дефект в работата на превозното средство. Експлоатацията на автомобила е нежелана.

Жълтите сигнали означават неизправност на някои системи. Колата трябва да бъде показана на специалист.

Зелените и сините сигнали са предназначени да информират водача, че системите на автомобила са включени и работят правилно.

В същото време, освен цветове, всяка индикаторна лампа е маркирана с определен символ. Всеки производител сам определя символиката на арматурното табло. Точното значение на всички символи се съдържа в инструкциите за експлоатация, те също ще бъдат дешифрирани в специализирани сервизи. Освен това много съвременни автомобили са оборудвани с текстови дисплеи, които коментират значението на всяка предупредителна лампа.

Специалистите съветват да реагирате навреме на всеки контролен сигнал на превозното средство. Всякакви светлинни или звукови сигнали не трябва да се пренебрегват, още по-малко да се опитват да се изключат.

Най-важната сигнализация:


·         Знак за масло (червен нипел): Нивото на двигателното масло/налягането на маслото е твърде ниско. Спрете възможно най-скоро и проверете нивото на маслото.

 

·         Двигател със или без мигане: Проблеми с двигателя / управлението. Посетете сервиз.

 

·         Батерия със знаци плюс и минус: без зареждане. Посетете сервиз.

 

·         Превозно средство с маркировка на плъзгане: Системата за стабилизация ESP сигнализира за необходимостта от намаляване на скоростта и адаптиране към пътната обстановка.

 

·         Знак за гориво: Ниско гориво.

 

·         Дисплей за температура с вълни: температурата на водата е твърде висока. Проверете нивото на охлаждащата течност и долейте, ако е необходимо.

 

·         Въздушна възглавница на пътника: въздушната възглавница е дефектна. Посетете сервиз.

 

·         Гума с удивителен знак: налягането на въздуха е твърде ниско. Проверете налягането в гумите.

 

·         Кръг със знак ABS в центъра: антиблокиращата спирачна система на колелата е дефектна. Посетете сервиз.

 

·         Кръг с удивителен знак: включена ръчна спирачка, ниска спирачна течност или износени спирачни накладки. Посетете сервиз.