Цените на горивата продължават смело да растат, а водачите са изправени пред все по-големи сметки на бензиностанциите.

Именно затова, старият въпрос до колко е изгодно да сложим АГУ на колата се връща на дневен ред.

Първото, което трябва да знаете е приблизително колко километра изминавате с автомобила на годишна база. Ако пробегът е под 5 000 километра, то от финансовата страна на нещата, монтирането на АГУ не е оправдано.

Ако бензиновата ви кола харчи повече от 10 литра на 100 километра и изминавате разстояние от над 10 000 километра на година, то монтирането на АГУ е препоръчително от гледна точка на икономия.

При положение, че изминавате над 20 000 километра годишно, при цена на бензина 2.30 - 2.40 лв. и тази на пропан-бутана, която е приблизително наполовина, елементарни сметки показват, че дори и по скъпа АГУ ще се изплати за една година.

А е добре известно, че колите с АГУ са доста по-екологични от тези, движещи се на бензин, пише "Аутомедия". Освен, че ще се движите по-евтино и по-екологично, АГУ-то си има и своите недостатъци. Основният е свързан с качествен монтаж, който у нас се извършва на много малко места.

Допитайте се до специалист, за да разберете дали вашият двигател е подходящ за монтиране на АГУ. При някои мотори могат да се получат повреди, свързани с дюзите, с бензиновата помпа и др. Като цяло обаче, изминавате ли повече километри, придвижването на газ излиза доста по-изгодно.