Все повече хора си купуват нови автомобили в България. По данни на Асоциацията на производители на автомобили в Европа през април продажбите бележат 191% ръст спрямо същия период на миналата година. Голяма част от новите возила са закупени на лизинг.

Отпускането на COVID мерките и възстановяването на работния процес на фирмите през последните месеци са причините за повишеното търсене на нови автомобили. Това смята Васил Новоселски, който е представител на марка автомобили в Благоевград. По думите му най-купувани в момента са колите от среден клас, чиято поддръжка не излиза скъпо.

"Сравнително по-малките автомобилчета. Автомобилите с нисък бюджет, най-вече. Няколко марки предлагат доста ниски бюджети по отношение на автомобилите, които са полезни както за фирмите, така и за физически лица и бих могъл да кажа бедния пазар в България. Ниският бюджет определя и търсенето", каза Васил Новоселски.

Според него все повече хора вече могат да си позволят нови автомобили и заради изгодните лизингови условия на финансовите институции.

"Изключително ниските лихви, които се налагат при лизинговане, изключително добрите условия, дългият период на изплащане. Лихвите варират между 2% и 2,5%, което е изключително за един нов автомобил. Получава се за 5 години около 1000 лв., които надскачаме стойността на автомобила или невъзвръщаемите разходи", каза Васил Новоселски пред БНТ.

Данните сочат, че сключените през първото тримесечие на 2021 г. нови договори за финансов лизинг у нас са за малко над 485 млн. лева, което е с 8% повече от същия период на миналата година.

Повишение в търсенето през последните месеци отчитат и собствениците на автокъщи за употребявани автомобили край Дупница. Сред водещите фактори при избора на кола втора употреба е годината на производство.

"Определено се търсят по-новите модели вече. Гледат хората, изисквания да има 4 врати, да са по-малолитражни. Започнаха вече да гледат и с тия евроемисии. Но втора употреба коли понякога има по-хубави и от новите", казва собственикът на автокъща Георги Грозданов.

При търсенето на автомобили втора ръка основният критерий е цената – най-купувани са колите до 10 000 лв.