Миналата година се оказа много успешна за производителите на скъпи луксозни автомобили. Докато много автомобилни гиганти бяха засегнати от кризата с автомобилните чипове през 2022 г. и намалените производствени обеми, първокласните марки чупят рекорди по продажби, съобщава Carscoops.

По-специално Bentley успя да продаде 15 174 коли, което е с 4% повече от година по-рано. Bentley Bentayga се превърна в локомотив на продажбите: 42% от всички закупени автомобили на британската марка (6373 броя) са именно от този модел.

Rolls-Royce Cullinan, Bentley Bentayga, Lamborghini Urus, продажба на автомобили, продажба на нови автомобили, луксозни автомобили, луксозни автомобилицял екран
6373 Bentley Bentayga, продадени през 2023 г. Снимка: Bentley

Делът на Bentley Continental GT и Flying Spur е приблизително еднакъв - малко под 30%. Най-много Бентлита са закупени в САЩ (4221) и Китай (4033).

Rolls-Royce надхвърли 6000 продадени коли за първи път в историята. За да бъдем по-точни, продадени са 6021 автомобила, като повечето от тях са офроуд Cullinan, въпреки че например седанът Rolls-Royce Ghost също е търсен в Азия.

Кросоувърът Lamborghini Urus вече се превърна в най-популярния модел в историята на италианската марка и представлява повече от половината от продажбите. През 2022 г. бяха продадени 5367 Urus и помогнаха на Lamborghini да постави рекорд от 9233 коли. Суперавтомобилите не се купуваха толкова активно - продадоха 3113 Huracan и 753 Aventador.

Rolls-Royce Cullinan, Bentley Bentayga, Lamborghini Urus, продажба на автомобили, продажба на нови автомобили, луксозни автомобили, луксозни автомобилицял екран
Lamborghini Urus се превърна в най-популярния модел в историята на италианската марка Снимка: Lamborghini

Но Bugatti не се нуждаеше от SUV, за да бъде успешен. Френската марка достави 80 автомобила през 2022 г., което е най-добрият резултат от възраждането на легендарната марка през 90-те години. Освен това всички суперавтомобили Bugatti Mistral (99 броя) и Bolide (80 броя) вече са разпродадени, въпреки че производството им дори още не е започнало.

Превод: GlasNews