Шофирането може да бъде приятно, тъй като измества фокуса на човека зад волана след изморителен работен ден, но също така може да стане доста стресиращо и понякога просто досадно занимание в зависимост от това кой седи до вас на пътническата седалка.

Проучване, проведено от мрежата от бензиностанции HEM (Германия) на тема: "Идеалният пътник" показва, че 34% от анкетираните предпочитат някой винаги да седи до тях, докато са на път. Горе-долу толкова – 31%, обаче предпочитат да бъдат сами в колата.

И все пак: Кой е идеалния спътник, според водачите в Германия?

Резултатите от изследването показват, че това определено не е майката на шофьора или някои пиян приятел. Тези двама кандидати са квалифицирани като "най-лошите" и са посочени от 20% от анкетираните, чиито мнение се основават на личен опит.

Според 24% от запитаните, пътникът в автомобила трябва да отговаря за храната и напитките, а за 14% най-важното е човекът до тях да притежава навигационни умения и да познава района.

13% оценяват способностите на пътника да ги забавлява, а 12% смятат за важни уменията му да избира подходящата музика.

Германците не пренебрегват сигурността, като над 50% казват, че предпочитат да карат своята кола.

Поне 15% обаче държат пътниците, които возят, при нужда да може да седнат зад волана. 5% искат помощ за намиране на място за паркиране от човека до тях.

Какво обаче не бива да прави пътникът отдясно?

Почти всички анкетирани (96%) нямат проблеми с човека до тях на дълъг път, но има условия, на които той трябва да отговаря.

20% държат той също да следи пътя, толкова са и против пушенето в салона. 17% не понасят критики за стила им на каране, а 15% са против спътникът им да е нервен, уплашен, или пък да пие.