При ниски температури, каквито са тазсутрешните, се случва стъклата на автомобила ни да замръзват и от вътрешната страна, което води до допълнителни неудобства.

Обикновено това се дължи на лоша изолация или пък на повишената влага в купето.

А влагата се натрупва, когато с обувките и дрехите си внасяме сняг вътре в автомобила. Затова е добре да се почистите, преди да влезете.

Подгизналите стелки от друга страна също допринасят за конденза и евентуалното замръзване на стъклата. Ако стелките са напоени с много вода и не могат да изсъхнат в автомобила, ги вземете в дома си за няколко часа.

Ако въпреки всичките усилия и мерки - стъклата пак замръзват, не ги стържете и не използвайте спрей, а отворете всички врати на автомобила и включете климатика на максимум. После избършете влагата от стъклата.

Ето и няколко трика как да се преборим със заскрежени стъкла:

Смесете оцет с вода (използвайте разтвор в съотношение 3:1) и напръскайте с този разтвор върху заледените прозорци, за да ги почистите от скрежта.

В бутилка с пулверизатор смесете следните съставки: 600 мл спирт, 200 мл вода, и 1 капка препарат за миене на съдове. Напръскайте със сместа върху заледените прозорци и ледът върху тях ще се стопи.

Съществува и лесен начин за изчистване на замъглените стъкла. Тя е с гума за изтриване на тебешир. Този трик лесно ще изчисти мъгливото предно стъкло или прозорец, без да остави оцапана бъркотия след себе си.

Може да напълните и стар чорап или платнена торбичка със суха смес за котешка тоалетна, и да го поставете под седалката на колата си. Съдържанието ще абсорбира влагата и ще спомогне за предотвратяването на запотяването, за да не ви се случва никога повече.

Има начин и за справяне със заскрежените странични огледала на колата - можете да ги покриете за една нощ с найлонови торбички, захванати с ластици. Когато свалите найлоновите торбички на следващия ден, ще видите, че огледалата ви са без лед и няма да се налага да ги почиствате!