Столичният общински съвет не успя да приеме Наредбата за въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София, с които трябваше да се въведат ограничения за влизане в центъра на стари автомобили или коли с нисък екологичен стандарт. Предложението на ГЕРБ-БСП е отхвърлено от съветниците от Демократична България, БСП, ВМРО и независимите съветници.

Това става ясно от позиция на председателя на съвета Георги Георгиев. В нея той заявява, че е изключително "огорчен и разочарован от поведението на всички политически групи в общинския съвет, освен ГЕРБ-СДС, по време на днешното заседание".

"Представителите на Демократична България, БСП, ВМРО и независимите съветници демонстративно бламираха приемането на Наредбата за въвеждане на нискоемисионни зони в София. С приемането, на която щяхме да намалим от 4 до 6 пъти основните замърсители на въздуха в София – азотни оксиди и фини прахови частици", се казва още в позицията на Георгиев, цитирана от "Дарик".

И допълва: "Липсата на подкрепа за ограничаване на най-замърсяващите коли в центъра е сериозен проблем за екологията на столицата. Явно предстоящите парламентарни избори карат колегите от останалите групи в съвета да мислят само и единствено популистки, а не за чистотата на въздуха в града ни".

Георгиев е категоричен: "Изборите идват и отминават, правото на гражданите да дишат чист въздух не може да бъде заложник на политически сметки". Той твърди, че е направено всичко възможно в рамките на правилника за работа на градския парламент да бъдат убедени останалите съветници да подкрепят доклада, "но за съжаление не се намериха 4 съветници с чиста съвест да подкрепят чистотата на атмосферния въздух", заявява още Георгиев.