Русия ще възобнови производството на автомобила "Москвич" от съветско време, съобщава "Ройтерс".

Емблематичната кола отново ще се произвежда бившия завод на френския производител на автомобили "Рено" в Москва, информира производителят на камиони "Камаз", който е технологичнен партньор на завода.

През май "Рено" продаде мажоритарния си дял в автомобилния производител "Автоваз" на руската държава само за една рубла, но с шестгодишна опция да го изкупи обратно. Освен това той продаде завода си на юг от Москва - сега преименуван на Московски автомобилен завод "Москвич", също за една рубла.

С едва 600 превозни средства, планирани да бъдат произведени тази година, обаче възобновяването на производството едва ли ще промени мрачната перспектива за по-широката индустрия, чиито годишни продажби може да завършат 2022 г. под 1 милион за първи път в съвременната история на страната.

Крайната цел за производство на 100 000 автомобила годишно, някои от които ще бъдат електрически, е далеч под средното за автомобилната индустрия производство между 200 000-300 000. "Тесла" произвежда около 22 000 автомобила седмично в завода си в Шанхай.

Първите автомобили "Москвич" ще излязат от производствената линия през декември 2022 г., съобщават от "Камаз". Допълва се, че "Москвич" 3 ще да е първият модел.