Това, че сте опитен шофьор, не означава, че знаете всичко, което трябва да знаете за автомобилите. Неща, като например да знаете, че течността за миене на съдове всъщност е полезна при почистване на прозорци, как чорапите могат да предпазят чистачките от замръзване през зимата или най-простият и лесен начин да премахнете замъгляването на фаровете са само няколко удобни трика, които ще искате да запомните.

Ето някои евтини и лесни решения за грижа и поддръжка на любимия си помощник на четири колела!

1. Използвайте бутона за рециркулация, когато дте заседнали в трафика, за да не вкарвате замърсен въздух в колата.

Може би един от най-забравените бутони на таблото на колата е бутонът за рециркулация, но всъщност от него има полза, освен че просто стои там сред всички. По същество той рециркулира въздуха във вашия автомобил, вместо да го дърпа отвън. Това може да бъде полезно, ако сте заседнали в трафика и въздухът навън се изпълва с дим. Просто натиснете бутона за рециркулация, за да изключите въздушния поток отвън. Можете също така да направите това през лятото, за да поддържате въздуха хладен и освежаващ.

2. Спестете гориво, като премахнете нежеланото тегло в колата.

Обяснява много, нали? Е, да, но се обзалагаме, че всеки има куп неща, които стоят в багажника от векове! Проблемът е, че разходът на гориво нараства с теглото в колата, тъй като двигателят трябва да изгори повече гориво, за да ускори и да запази скоростта.

3. Използвайте препарат за миене на съдове, за да премахнете мазнините от прозорците.

Препаратът за миене на съдове може да бъде наистина добър и евтин начин за почистване на прозорците и предното стъкло на колата ви след години употреба. Всичко от цигарения дим и пръстовите отпечатъци, до кучешката слюнка, може да бъде трудно да се премахне в дългосрочен план, дори и с добър препарат за почистване на прозорци. Просто вземете влажна кърпа, използвайте капка препарат за миене на съдове и започнете да почиствате. След това просто продължете с обичайната процедура за почистване на прозорци. Препаратът е добър за премахване на всякакви мазнини и е наистина ефективен, ако се прилага като разтвор за почистване на прозорци!

4. Използвайте подвижен сенник на предното стъкло, за да блокирате слънцето (това е пилотен трик!).

Понякога слънцето е действителна опасност за всички шофьори. За щастие има евтин и доказан начин за смекчаване на проблема: подвижен сенник. Този трик всъщност се използва от пилотите от години, така че неговата полезност е доказана.

5. Чорапи на чистачките на предното стъкло

Напускането на къщата рано сутрин през зимата може да бъде трудно, особено когато стигнете до колата си и не само че вашето предно стъкло, но и вашите чистачки са замръзнали. Удобен съвет, който да ги предпази от замръзване за една нощ, е да ги вдигнете и да ги покриете със стари чорапи. Това ще ги запази от всякакви неща, включително сняг, лед, дъжд и изключителен студ.

6. Закачете колата си в приложението си за GPS, за да запомните къде сте паркирали.

Всички сме били в град, който ни е непознат или на гигантски паркинг, и БАМ! Изгубен си. Най-хитрия начин да запомните къде сте оставили колата си е да използвате GPS на телефона си. Просто закачете колата си на картата и се отпуснете, вие сте в безопасност и не е нужно да помните къде сте паркирали!

7. Използвайте влажен вестник, за да премахнете следите от стикери по бронята.

Тези следи на бронята са реалност, с която всички сме се сблъсквали. Те са особено неприятни за боята на колата. Бърз, евтин и лесен начин за свалянето им е да намокрите вестник с топла вода и да го нанесете върху зоната, след което да го намокрите до степен, че да залепне върху колата. Оставете го за около 10 минути, така че водата да проникне в лепилото на етикета / стикера. След това внимателно го изстържете (заедно с вестника) с карта (като кредитна карта). Повторете, ако е необходимо, гарантираме, че ще излезе.

 
8. Почистете замъглените фарове с шкурка.

Замъглените фарове са реалност, с която всички сме се сблъсквали. Това прави фаровете по-малко ефективни и ако не отстраните проблема, може да бъде опасно. Първо, трябва да вземем комплект за почистване на фарове. Много удобно, ако имате дрелка под ръка, защото ще трябва да прикрепите специален аксесоар за свредлото, за да изшкурите жълтата „мръсотия“ на фаровете. Продължавайте през различните шкурки и накрая полирайте със специалното приспособление, включено в комплекта.

9. Използвайте кухненско бутало за вдлъбнатини.

Буталата всъщност са доста полезни извън кухни и бани. Както е показано на снимката, может да използвате буталото, за да оправите малки и средни вдлъбнатини на колата си. Намокрете вдлъбнатината и буталото и го използвайте, сякаш отпушвате канал – натискайте и дърпайте – докато не се изправи.

10. Премахнете ръждата с Coca-Cola.

Тъй като колата се предлага навсякъде и тъй като е газирана, това е полезен и евтин начин за премахване на катран и ръжда от метали и техните сплави, благодарение на фосфорната киселина. Просто напръскайте с ръживата повърхност и след това използвайте четка (или четка за зъби, ако площта е по-малка), за да я премахнете. Нанесете и почистете при необходимост. Не забравяйте да почистите зоната с вода, след като сте готови.

11. Излезте от кал или пясък

Всички сме ходили на пикник в особено дъждовен или влажен ден, само за да накараме нашия приятел с четири колела да се забие в лепкава кал или пясъка. Първото нещо, което трябва да имате предвид, е, че винаги има начин да се измъкнете и паниката не е полезна. За това ще ви трябва лопата или висока издръжливост и търпение. Използвайки лопатата, ръцете си или всичко, което можете да използвате, и се опитайте да изчистите колкото се може повече кал и пясък от колелата. Ако колата ви все още не се движи, можете да опитате и други неща, като например да преминете на заден ход на задвижване, за да започнете да набирате скорост и да изпуснете гумите си, за да увеличите площта им. Не забравяйте, носете със себе си лопата, когато попаднете на опасна територия.

12. Дръжте дистанционното управление на вашия автомобил отделно от ключовете си.

Това е по-разумен съвет от всичко останало, но повечето съвременни автомобилни алармени системи имат вградена система за предотвратяване на кражбите на автомобили, като ефективно блокират всичко в колата си, ако я използвате. Особено удобно е да го държите дистанционното отделно от ключовете на колата си, в случай че бъдете обрани, изхвърлени от колата, ако някой реши да се вози в колата ви или, ако по някаква причина, сте оставили ключовете вътре в колата.

13. Не стартирайте колата веднага през зимата.

Подобно на почти всички и всичко, автомобилните акумулатори всъщност не се радват на изключително ниските температури. Всъщност ниските температури през зимата могат да бъдат наистина вредни за акумулатора на колата ви, ако първо не го загреете. Просто включете фаровете за малко и след това включете двигателя на колата. Можете също да го затоплите с радиото, ако предпочитате.

14. Използвайте стрелката до иконата за гориво на арматурното табло, за да разберете от коя страна е вашият резервоар за гориво.

Спирането от грешната страна на колонката за гориво на бензиностанцията се е случвало с всички нас. Този „ъ-ъ“, момент, когато осъзнаваме, че всички на бензиностанцията ще ни се подиграват. Това, което повечето от нас не знаят (или никога не са забелязали наистина) е, че иконата за гориво на таблото всъщност ни показва от коя страна е резервоарът.

Източник: Поничка