Ранното ставане преди работа, за да почистите колата от лед и сняг – тази зимна рутина е позната на всеки шофьор. Въпреки факта, че мнозина вече са довели процеса на почистване до автоматизация, те все още правят редица грешки, които не им позволяват да премахват ефективно снега и леда, а също така могат да навредят на автомобила.

Прочетете повече за най-честите грешки при почистване на сняг и лед от автомобил през зимата.

1. Неподходящи инструменти

Използването на инструменти без предназначение за почистване на стъклото може да го надраска. Добрите стъргалки за лед според автоекспертите на Bild започват от 4 евро. Важно е скреперът да е изработен от издръжлив материал, да има гумиран ръб и набраздена страна за дебели слоеве лед.

2. Мръсно стъкло

Фината мръсотия, която остава по стъклата, може да ги надраска, когато водачът отстрани леда от прозорците. За да избегнете това, просто избършете стъклото, след като колата е паркирана.

3. Мръсни чистачки

По чистачките също остават мръсотия и лед, така че те също трябва да бъдат добре почистени.

4. Работещ двигател

Някои шофьори запалват колата и чакат ледът да се размрази и лесно да се отстрани. Въпреки това не трябва да правите това: това е вредно за околната среда, а освен това в много страни е забранено. В допълнение, празен ход на двигателя допринася за бързото му износване.

5. Топла вода

Някои заливат чаши с гореща вода, за да премахнат бързо леда от тях. Не правете това: стъклото може да се спука от рязък спад на температурата. Ако навън е замръзнало, водата може бързо да се превърне обратно в лед.

6. Алкохол вместо размразител

Алкохолът ефективно предпазва от лед, но оставя ивици. Те влошават видимостта и по този начин намаляват безопасността при шофиране. По-добре е да използвате само специални продукти.

7. Неправилно паркиране

Слънцето изгрява на изток, така че ако можете да паркирате с предното си стъкло, обърнато на изток, можете да спестите време за почистване на леда от стъклото.