Шофьор на Tesla иска да опровергае идеята, че електрическите автомобили трябва да спират за цял час, за да се заредят.

Някой ден всички ще караме електрически автомобили, но засега се водят спорове за това дали те осигуряват достатъчен пробег или не.

Навсякъде се появяват все повече точки за зареждане, а времето, за което ще трябва да включите автомобила си, зависи от това дали просто ще го заредите или ще го презаредите напълно.

Според самата Tesla можете да заредите автомобила си с пробег до 200 мили (321 км) само за 15 минути, а един шофьор искаше да изпробва това.

Той е предприел пътуване от Охайо до Флорида и картографира всички места, на които е заредил по пътя, като сумира общото време, което прекара в зареждане на двигателя.

Общо взето, той е зареждал автомобила си в продължение на 126 минути или малко повече от няколко часа и е направил общо седем спирания, за да зареди батерията си.



Не всички бяха убедени в това, тъй като някои заявиха, че шофьорът на Tesla е прекарал повече от два часа в зареждане на автомобила си за пътуване от над 1000 мили (1609 км).

Те твърдяха, че има хибридни автомобили, които наистина трябва да спират само на 500 мили (804 км), което означава, че вместо седем спирания ще трябва да спрат само два пъти.

Въпреки че това може да е така, водачът на електромобила отвърна, че ако се отчетат престоите за храна или тоалетна, времето е доста сходно, "освен ако нямате железен пикочен мехур".

Имаше и други спорове относно броя на спиранията, които водачът направи, тъй като някои смятаха, че спирането седем пъти по време на пътуване от над 1000 мили е малко прекалено.

В същото време други изтъкват, че много шофьори са направили пауза, за да станат от шофьорското място, да раздвижат краката си, да изпразнят пикочния си мехур и евентуално да намерят нещо за хапване по-редовно.



Както при всеки автомобил, искате да сте сигурни, че има достатъчно гориво, за да стигнете до мястото, където отивате, а ако не, ще ви трябва достатъчно, за да стигнете до следващата точка, където можете да долеете гориво.

Зареждането на електромобил ще отнеме много повече време от домашен контакт вместо от някое от "суперзарежданията", тъй като според Tesla за един час зареждане от стенния конектор ще получите около 44 мили (77 км)пробег.

Това ще ви струва малко пари от сметката за ток, а ако искате да намалите разходите, ще трябва да похарчите хиляди за батерия "powerwall", която използва слънчеви панели и използва излишния заряд за зареждане на автомобила.