В Румъния Model 3 е оценен на 42 990 евро, но с приспадане на двата бонуса и добавяне на таксата за доставка на място на електромобила, се получава 34 970 евро. И това е най-ниската цена на американския модел на европейски пазар.

В него се посочва, че много от държавите на Стария континент предлагат отстъпки за електромобили, докато други дават данъчни отстъпки или пълно освобождаване от данъци.

В Румъния собствениците на превозни средства на ток не плащат годишни данъци, а също така имат право на безплатно паркиране в големите градове.

Всичко това накара Tesla да стъпи на местния пазар, като отвори първия си официален магазин в търговски център в Букурещ. Там е изграден и терминал за зареждане Supercharger, но все още няма сервизен център и собствениците на коли на марката трябва да отидат до Виена за ремонт или поддръжка на колата си, съобщава Automedia.bg. До края на годината обаче това ще се промени и в Букурещ ще бъде отворен сервиз на американската марка.

Като цяло, за първите 4 месеца на 2021 година румънците са закупили с 59% повече електрически превозни средства, но като цяло броят им все още е малък - близо 500.