С 40% процента се е увеличило потреблението на горива за автомобили през последната седмица, пресмятат собствениците на бензиностанции. Причината най - вероятно са празничните пътувания.

Не се очаква промяна в цената на колонките до края на месеца, категорични са от Българската петролна и газова организация. Възможно е увеличение обаче в началото на май. Но първо след празниците е много вероятно литърът бензин или дизел да поевтинее с около 5 стотинки.

Въпреки, че през последните седмици цените на горивата спадат, Иван все още не зарежда пълен резервоар. „Мина 100 километра и пълня. Така ти излиза по-евтино”, казва той в ефира на Нова, като допълва, че не се усеща толкова разходът.

Въпреки засиленото потребление през последните дни, причини цените да скачат няма.  „До празниците предполагам, че това ще са цените, които ще виждаме на колонките. След празниците предполагам, че бензинът ще се вдигне с 5-6 ст. вече, защото наистина цената му се покачи доста. Дизелът ще се задържи в този диапазон, а газта - предполагам, че ще виждаме едни цени с 4-5 ст. надолу до края на следващата седмица. Ще виждаме газ под 1,10 лв. на колонката”, прогнозира Димитър Хаджидимитров, който е собственик на бензиностанция.

От Петролната и газова асоциация пресмятат, че няма да плащаме повече за гориво до края на месеца. След това обаче са възможни промени. Всичко зависело от политическите и военните „клюки” според председателя на асоциацията Живодар Терзиев. „Влизаме в силен сезон, потреблението се увеличава, има редица геополитически фактори, които е възможно да доведат до леко повишение, но това ще е в края на месец април или в началото на май”, твърди той.

Според експертите е възможно цените да останат стабилни дори по-дълго.