50-годишен мъж е бил скъсан на теоретичния тест за шофьорска книжка за 192-ри път в последните 17 години. Куриозният случай е от Полша. Това е най-високият брой, регистриран някога в страната. 

За да получат шофьорска книжка в страната, кандидатите трябва първо да издържат теоретичен изпит, както в България, преди да им бъде позволено да се явят на практически. В Полша няма ограничение за броя на опитите.

Процентът на успешните преминавания обикновено варира между 50% и 60% за теоретичния тест, докато за практическия е под 40%.

Човекът от Пьотърков Трибуналски, чието име не е разкрито, започва своите изпитания преди почти две десетилетия. Според държавната телевизия TVP той вече е похарчил почти 6000 злоти (1300 евро) за такси за изпит.

Средно поляците преминават теоретичния тест при втори или трети опит. Вторият най-лош шофьор в провинциалния център за пътен трафик (WORD), намиращ се в Пьотърков Трибуналски, е направил 40 опита, съобщава TVP. Един кандидат в югозападния град Ополе пък е регистрирал 113 опита.

Макар че няма лимит на опитите за явяване на теоретичен изпит, случаят повдига въпроса дали в Полша все пак не трябва да бъде въведено някакво ограничение в тази насока, тъй като според мнозина почти 200 неуспешни опита да преодолееш теоретичния тест звучи обезпокоително.