Когато в "КОЛЕЛА" искаме да тестваме зимни гуми, обикновено отскачаме до Боровец или Бели Искър. Но този път сме малко по-далеч: в Белия ад, знаменития тестов център на Nokian.

Това смайващо място се намира в околностите на градчето Ивало във Финландия, 200 километра по-нагоре от Полярния кръг и на цели триста северно от дома на дядо Коледа.
Това е място, където температурата пада нод нулата в поне 200 дни годишно. По пътищата се шляят северни елени, а класическото местно превозно средство харчи не бензин или дизел, а кучешки бисквитки.

Съвсем наблизо е Саариселса, най-северният ски курорт в света. Той си има пълноценни писти, влекове и всичко останало, и ни най-малко не се стеснява от факта, че най-високата му точка е сто метра по-ниско от Орлов мост.
Но причините да бием път дотук нямат нищо общо със ските, разбира се. Те са три.

Първо, да отдадем почит на компанията, която измисли зимната гума преди почти век и има основна заслуга вече да не разчитаме на кучешки впрягове, когато застудее. И която освен това навършва 120 точно тази година.
Второ, да се запознаем с най-новите технологии в тази област и да се убедим веднъж завинаги, че гумата съвсем не е просто парче каучук, отлят в цилиндрична форма.

И трето, но не по важност: защото тук, в Ивало, Nokian поддържа единствения целогодишен център за зимно тестване в света. Площта му е колкото 1100 футболни игрища и тук ще откриете всичко. Има едва утъпкани пъртини в гората. Има 700-метрова ледена пързалка на закрито, по която вместо Денкова и Ставийски се пързалят Golf-ове. И, също така, има една пълноценна състезателна писта върху замръзнало езеро.
Името на това вълшебно място е Белия ад и си признаваме, че от нетърпение да го пробваме почти не сме спали.

Nokian tyres e основана през 1898 година като производител на галоши и други гумени изделия. Името идва от родното й място - градчето Нокиа, в южна Финландия. Ако случайно се чудите, да - това е същата компания, която доскоро владееше света с мобилните си телефони.

Когато този бизнес потръгна сериозно, фирмата се раздели на две за по-лесно управление. По-бляскавата половина покори планетата за броени години и после още по-бързо отстъпи след появата на iPhone.
Но доброто старо поделение за гуми се развива все по-добре и през миналата година записа продажби за рекордните 1.6 милиарда евро.

Тъкмо Nokian създаде първата специализирана зимна гума в света през 1934 година. Сега компанията представя най-новия си продукт - WR4, специално създадена за условията в Централна Европа, в която според мирогледа на финландците се намира и България.

Немалко хора все още смятат автомобилните гуми просто за парчета каучук с обла форма. Всъщност тe са изключително сложният резултат на години развойна работа и на доста напредничава физика. Един разрез ще ви покаже, че гумата се състои от минимум 13 различни компонента. Използваните материали се простират от естествен каучук и рафинирани масла - Nokian се гордее с екологичния аспект на технологията си - през стомана, та чак до прословутите арамидни влакна. Този материал, създаден по начало за бронежилетки, осигурява на гумите допълнителна защита срещу дупки и високи бордюри.

Централната част на гумата е специално подсилена. Всяка шарка по грайфера е с прецизно подбрана форма и дълбочина, за да дава максимум сцепление във всякакви условия.
Има специален маркер, който показва докъде се е износил грайферът. Дъното на каналите е полирано, за да отвежда по-добре вода и киша. Има и специални "снежни нокти", които дават допълнително сцепление върху сняг. И така нататък.

Тестваме я по удивително добре почистените пътища на област Инари - но доста предпазливо, защото помним, че Финландия е страната на 80 000-евровия фиш за превишена скорост.
После започват изпитанията върху лед. Тук вече виждаме колко сериозна е разликата между класическите северни гуми, като легендарната Hakkapeliitta, и такива като WR4, създадени за променливите зими на континентална Европа.
На леда Hakkapeliitta е като залепена. Но не я бива особено на мокър асфалт, а на сух не може да се кара бързо и сместа започва губи качества още при десетина градуса по Целзий.

Всичко това е много интересно, разбира се, но нас ни чака черешката на тортата: пистата върху езерото, в съчетание с 400-те коня на Audi RS4.
Инструкторът от Nokian ухилен ни подканя просто да се отпуснем и и да правим каквото поискаме.
Оказва се, че дрифтът върху леда е съвсем лесно нещо. Особено след като свикнеш с мисълта, че основният контрол трябва да идва не от волана, а от педала на газта.

Гумите тук са с шипове и много бързо си връщат сцеплението, когато поискате. Е, в пристъп на прекален ентусиазъм успяваме да загубим едно GoPro в снега, но после си го намираме. Всъщност единственият негативен момент в цялото преживяване е, че накрая все пак се налага да спрем.

Ако цената за това преживяване е да имаш двеста дни с температури под нулата, май сме склонни да я платим. А на Nokian искаме само да кажем, че Белият ад е абсолютно нелепо име за това място.

На нас то ни се струва доста по-близо до рая.

Източник: Аутомедия