Американецът Годуин Боатенг ще получи 1,9 милиона долара обезщетение от BMW за загубата на пръста си. Това решение е взето от съда в Лонг Айлънд (Ню Йорк), съобщава Carscoops.

Инцидентът е от юли 2016 г. 68-годишният Годуин Боатенг е сложил ръка върху отворената врата на своето BMW X5 от 2013 г. Вратата с функция "плавно затваряне" се затворила автоматично и отрязала част от пръста на американеца.

Годуин Боатенг бил хоспитализиран, но не е било възможно да се зашие пръстът. Споделяйки за инцидента, той казва пред The ​​New York Post през 2018 г.: "Лекарят влезе, погледна го и каза: "Съжалявам".

Той дава на съд BMW, като иска обезщетение от 3 милиона долара.

Шофьорът демонстрира как се е стигнало до нараняването / Снимка: Брижит Стелцер

Американецът обяснил, че работи като софтуерен разработчик и поради травмата не може да използва пълноценно клавиатурата, поради което губи $250 000 приходи на година.

Боатенг твърди, че BMW е знаело за потенциални проблеми с безопасността с вратите си с плавно затваряне поне от 2002 г.

BMW направили диагностика на автомобила, но не са установили дефекти в системата за "меко затваряне" на вратите.

Снимка: Брижит Стелцер

Автомобилният производител твърди, че американецът е нарушил правилата за безопасност, които са посочени в ръководството за експлоатация на BMW X5. Оттам добавят, че "ищецът трябва да е разбрал от детството си да не поставя пръст или част от тялото си между вратата и нейната рамка".

Съдебните заседатели са установили, че колата е в добро състояние, но са застанали на страната на Годуин Боатенг, въпреки че леко намалили размера на обезщетението.

Засега не е известно дали BMW ще обжалва.

Предстои да разберем дали случилото се с Боатенг ще доведе до бъдещи промени в дизайна с акцент върху безопасността на потребителите.