Емисиите на CO2 трябва да бъдат намалени с 37,5% в сравнение с 2021 г.! Автомобилните производители се договориха за това с ЕС през 2019 г., но това не беше достатъчно.

Проектът на Европейската комисия, който трябва да бъде представен официално на 14 юли, призовава за още по-голямо намаляване на емисиите на CO2. Понастоящем няма конкретни данни.

Както стана известно от политическото списание Politico, Европейската комисия иска да увеличи целевия показател за 2030 г. на 60%.

Какво означава?

В бъдеще в страните от ЕС ще се прилагат по-строги разпоредби. Обсъжда се и друга цел за 2035 г.: според плановете на законодателите емисиите на CO2 трябва да бъдат намалени със 100%. По-конкретно: автомобилите не трябва да отделят нито грам CO2!

А това е фактическа забрана на двигателите с вътрешно горене

Невъзможно е да се постигне тази цел с бензинови и дизелови двигатели - единствено с електрически превозни средства. Ако планираните гранични стойности влязат в сила, това означава фактическа забрана на двигателите с вътрешно горене.

И възвиква проблем. Средногодишно в ЕС се продават над десет милиона автомобила. Според настоящите планове инфраструктурата за зареждане е малко вероятно да се справи с това развитие. В крайна сметка мрежата от зарядни станции трябва да бъде толкова гъста, че всеки да може да зарежда електрическата си кола навсякъде и по всяко време. Европейската комисия е наясно с проблемите, но няма да промени плановете. Засега...