Експерти на аналитичната агенция "Автостат" установиха кои автомобили губят най-малко от цената си след три години експлоатация. Експертите сравниха цените на новите автомобили с тези, предлагани на вторичния пазар.

Според специалистите за 2020 г. в сегмента най-добра остатъчна стойност има Kia Rio X-Line. За три години, в които колата е в експлоатация, тя губи само 2 процента от цената си. Средно собствениците на автомобили се опитват да продадат автомобила за 97,98% от покупната му цена.

Renault Sandero е на второ място в класацията - този автомобил се продава за 88,92% от първоначалната цена. А третата позиция принадлежи на Hyundai Solaris - 86,96%.

Междувременно експертите дават съвет за това на какви параметри трябва да обърнете внимание при покупка на автомобил. На първо място, трябва да прецените цената, която купувачът е готов да плати за автомобила. И също така да отговорите на въпроса - за какво е превозното средство. Ако това е кола за шофиране по магистралата, тогава си струва да разгледате по-отблизо някои модели, ако колата е градска, тогава други, пише RT.