Търговци на автомобили втора употреба очакват те да поскъпнат поради липса на внос. Това се дължало основно на ковид кризата и ограниченията за дейност на различни бизнеси.

Любомир Доросев - управител на автокъща и зам.-председател на Асоциацията на вносителите в България коментира пред БНР, че на пазара, от една страна, няма достатъчно внос на употребявани автомобили, а от друга се очаква точно те да се продават по-скъпо с около 10 до 20% заради това, че и хората в страните от Западна Европа не сменят и не купуват нови автомобили.

"Покупателната способност и движението на хората да ходят да търсят автомобили е намаляла драстично, бих казал до 70%. Повярвайте ми, повечето автокъщи тези автомобили, които ги купуват, ги закупуват поне с 20-30% по-скъпо от чужбина и това налага и да го продават малко по-скъпо", твърди той.

А шофьорите със стаж знаят какво да гледат при избор на кола втора ръка. Начинаещите автомобилисти обаче дори не подозират за подводните камъни, които крие такава покупка. Смъртни случаи в техниката няма, но следването на тези правила може да спести доста средства след сключването на сделката с продавача.

  1. Избирайте само автомобили, които можете да поддържате

Изкушението от лъскава и мощна кола, за каквато сте мечтали цял живот, може да бъде неустоимо, но факторът поддръжка трябва да ви възпира. Ако заплатата ви не е висока, не си купувайте модел от висок клас, защото всичките ви пари ще отиват за него - за гориво, ремонти и данъци. Стига да не сте от хората, които биха се лишавали в името на това да карат премиум автомобил...

  1. Добавете 15% към цената за ремонт, обслужване и други разходи

Друга популярна грешка на купувачите е да отделят определена сума и да я надхвърлят за по-скъпа кола. Логиката е, че щом струва повече, значи е по-добра. Стига се до заеми от близки и приятели, а след това се налагат допълнителни разходи за диагностика, поправки и консумативи и т.н. По-скъпото невинаги е по-хубаво.

  1. Не се подлъгвайте по обяви с очевидно занижена цена

Евтиното също може да служи за примамка. Ако струва драстично по-малко от средното за конкретната марка и модел, с автомобила най-вероятно нещо не е наред. Сравнявайте цената на харесаната кола с тази в подобни оферти. Значителните отклонения говорят за потенциални проблеми.

  1. Задължително проверете колата в сервиз 

Ако вече сте си харесали автомобил, не бързайте. Мнозина игнорират проверката в сервиз, а после влагат сериозни средства за ремонт. Ако продавачът е заинтересован от сделката, никога няма да откаже. Изберете сервиз, който познавате, а квалификацията на механиците не буди съмнение. Ако по време на пробното шофиране сте забелязали нещо нередно, кажете го на майстора.

  1. Разпитвайте продавача 

Преди да се уговорите за оглед, се опитайте да научите възможно най-много подробности за колата по телефона. Когато се видите на живо, задавайте същите въпроси и сравнявайте отговорите. Бъдете възможно най-конкретни. Дяволът е в детайлите и несъответствията са знак за възможни проблеми.

  1. Избягвайте пребоядисани коли 

Новата боя обикновено прикрива дефекти или катастрофа. Дори ремонтът да изглежда качествен, състоянието на автомобила оставя съмнения. Ако можете, вземете със себе си човек, който разбира от тези детайли. Ако не познавате такъв, намерете си уред за измерване на дебелината на боята (или в краен случай магнит). 

  1. Не вярвайте на километража 

Басните за дядото, който ходел с колата само на църква веднъж седмично, са стари колкото търговията с употребявани автомобили. Реалният пробег на колата може да се прецени по състоянието на волана, педалите, лоста на ръчната спирачка и други детайли. Ако не се доверявате на познанията си, помолете някой познат с набито око за такива подробности да ви помогне. Служителят в сервизна също не би отказал някой допълнителен лев ако го помолите за мнението му.