Заради пандемията от коронавирус и войната в Украйна цената на летните гуми ще се повиши до 20 процента, прогнозират търговци. Новото поколение летни гуми вече е нараснало с десет процента средно спрямо миналата година, а преди сезона на масовите покупки през април се очаква още едно увеличение. Така гумите може да станат между 15 и 20 процента по-скъпи от миналия сезон. Става въпрос за гуми, произведени тази година със скорошен DOT.

Причините за поскъпването са много, освен цените на суровините, които се повишиха в резултат на пандемията на коронавирус, се увеличиха и разходите за енергия и транспорт. Цените на каучука също се вдигнаха, а саждите (въглеродният прах), необходими за производството на гуми, идват предимно от Русия (около една трета).

 Освен това много фабрики, произвеждащи гуми за Северна и Източна Европа, са разположени в Русия и повечето не работят поради санкциите заради войната в Украйна, пише "24 часа". Производството се пренасочва към фабрики, снабдяващи Централна и Южна Европа, а капацитетът при тях е ограничен.

Преглед в най-големите сайтовете за продажба на гуми у нас показва, че ако искате да преобуете автомобила с нови летни гуми, произведени в последните 12 месеца, ще трябва да платите поне 400 лева за 4 гуми за кола от средния клас и минимум 600 лева за 4 гуми за кросоувър или лимузина. Като тези цени са за гуми от бюджетния клас, а не от средния и високия.  По-евтини са само гумите с по-далечен DOT, в ограничено количество и на склад.