При покупката на превозно средство много хора се замислят и за това каква стойност ще има то при бъдеща препродажба. Това обаче не зависи само от марката и модела на автомобила, но и от неговия цвят, сочи проучване на iSeeCars. Изненадата в него е, че най-популярните нюанси (сивото, сребристото и черното продължават да доминират) не гарантират по-лесна препродажба.

Цветът на колата влияе по различен начин при бъдеща сделка в сравнение с вида на самото превозно средство. Понякога по-смелите и по-рядко срещани нюанси може да навредят на продажбата, но има случаи, когато става точно обратното. Нека видим кои са най-добрите цветове за препродажба и кои са най-лошите.

13. Жълто (най-добро за препродажба) - Амортизация: 45,6% по-малко от средната

Вярвате или не, този ярък нюанс най-малко влияе върху стойността на препродажбата на превозното средство, според проучването на iSeeCars. Това се дължи, поне отчасти, на недостига на автомобили в този цвят. Жълтото се използва често за спортни коли, които се произвеждат в ограничени серии и поддържат висока стойност. На добро търсене се разват още SUV-моделите и кабриолетите в този цвят.

12. Бежово - Амортизация: 39% по-малко от средната

Подобно на жълтото, този оттенък е доста необичаен за пътническите превозни средства - по-малко от 1% тях са в този цвят. Самият термин „бежово“ се превърна в синоним на скучен, но той обхваща широк спектър от нюанси - от почти бяло до светло кафяво и се откроява на паркинг, като същевременно е и неутрално.

11. Оранжево - Амортизация: 28% по-малко от средната

Оранжевото е друг смел нюанс, който запазва стойността си при препродажба добре за леки автомобили и SUV-модели. За него важи същото, което казахме за жълтото, като този цвят също се среща често при спортни коли. Освен това, има специали версии на модели, като ограничената серия, посветена на 30-годишнината на Mazda MX-5 Miata. В същото време обаче той е противопоказен за пикапи, например.

10. Зелено - Амортизация: 17% по-малко от средната

Не е лесно да си зелен... освен ако не говорим за джипове и пикапи. И в двата случая зелените превозни средства се радват на умерено по-добри от средните стойности при препродажба (това е вторият най-ценен цвят на боята след жълтото за SUV и № 4 за камионите). Този цвят обаче има един сериозен проблем, тъй като се обезценява по-бързо.

9. Сиво - Амортизация: 3% по-малко от средната

Търсите цвят в средата на пътя, който няма да повлияе твърде много на стойността при препродажба? Изберете сива кола, камион или SUV. Във всички случаи амортизацията за сивите превозни средства е доста близка до средната за индустрията. Сивото е особено популярно при пикапи, точно след бялото и бежовото. В същото време обаче то е на обратния полюс при купета и кабриолетите, които са предпочитани в по-ярки цветове.

8. Червено - Амортизация: 2% по-малко от средната

Планирате да закупите кабриолет? Уверете се, че е червен, защото това е нюансът, който запазва стойността си най-добре във времето, според iSeeCars. Ако обаче ще си купувате купе с твърд покрив, избягвайте червеното - това е вторият най-лош цвят за препродажба след сивото. Най-доброто от вас за възвръщане на стойността на купе по време на размяна е жълтото.

7. Синьо - Амортизация: 2% по-малко от средната

Синьото е най-добрият цвят, когато става дума за препродажба на миниванове (белият е малко по-назад) и третият най-добър за седаните. Ако обаче искате да си купите пикап, синьото не е препоръчителен вариант, тъй като стойността му в случая е сред най-ниските (само кафявото се представа по-зле).

6. Сребро - Амортизация: средна

Искате ли да играете на сигурно със запазване на стойността при препродажба? Изберете сребристо, което един от най-разпространените цветове. Стойността при препродажба е средна като цяло, тоест нито помага, нито уврежда стойността. В случая сериозна роля играят и трендовете в индустрията – много хора си купуват сребристи автомобили не защото харесват този цвят, а защото този нюанс заедно с черното и бялото са най-популярни.

5. Бяло - Амортизация: 1% повече от средната

Заедно със среброто, бялото се счита за „безопасен" цвят, когато става въпрос за стойност при препродажба (то е особено популярно, когато става въпрос за пикапи и миниванове). В случая важна роля играе и неговата популярност, тъй като пазарът е пълен с бели автомобили. А това позволява получаване на отстъпка при покупка.

4. Черно - Амортизация: 2% повече от средната

Хенри Форд веднъж се похвалил, че клиентите му могат да имат всеки цвят на колата, който искат... стига да е черен (това е единственият, предлаган на неговия Model T). В наши дни черното е само един от дъгата от цветове, които производителите предлагат, но си остава един от най-често срещаните. Подобно на бялото и среброто, черното е надежден цвят, когато става въпрос за запазване на стойността при препродажба.

3. Лилаво - Амортизация: 10% повече от средната

В другия край на спектъра за препродажба са нюанси като лилаво. За разлика от жълтите или оранжевите, които имат положително въздействие върху препродажбата, лилавите превозни средства са по-малко желани.

2. Кафяво - Амортизация: 12% повече от средната

По подобен начин необичайните кафяви превозни средства страдат още повече по отношение на стойността при препродажба. Самият факт, че автомобите в този цвят са рядкост подсказва, че интересът към тях, по принцип, не е никак висок.

1. Златисто (най-лошо за препродажба) - Амортизация: 21% повече от средната

Златото може да е скъпоценен метал, но прри цветовете на превозното средство е всичко друго, но не и ценно. Всъщност превозните средства с този цвят имат средно най-ниската стойност при препродажба, сочи изследването. Единствената подкатегория, за която боята няма сериозно отрицателно въздействие, са пикапите.

Източник: automedia