Много шофьори са загрижени по темата: "Как да удължим живота на колата си?" В тази връзка опитните автомобилисти предлагат 10 прости съвета, които ще спомогнат за безаварийната експлоатация на вашата лека кола, независимо от нейната възраст.

За да може колата да служи вярно на собственика си по-дълго и безпроблемно е необходимо да спазвате следните правила:

Проучете инструкциите на производителя за експлоатация на автомобила и стриктно се придържайте към информацията, написана в тях. В същото време техническият преглед и другите сервизни процедури трябва да се извършват навреме.

Следете за чистотата на салона. Ако в автомобила има висока влажност, има риск от повреда на електронните устройства и поява на неприятна миризма. За да предотвратите това, трябва своевременно да смените въздушните филтри.

Използвайте само маслото, препоръчано от производителя. Пестенето от моторно масло може да повреди вашия двигател. Освен това маслото трябва да се сменя редовно.

Карай спокойно. Не забравяйте, че при агресивно шофиране реалният ресурс на основни възлите на автомобила ще бъде значително намален.

Сменяйте всички течности своевременно. Това включва трансмисионно масло, спирачна течност, хидравлично масло и охлаждаща течност.

Грижете се за гумите. Правилно подбраните гуми ще увеличат не само експлоатационния живот на автомобила, но и другите му показатели (маневреност, управляемост и др.). Налягането в гумите трябва да се проверява редовно, а то да е съобразено със сезона.

Не оставяйте двигателя да работи на празен ход дълго време. Ако автомобилът е оборудван с двигател с турбо, не е необходимо да изключвате двигателя веднага след спиране - турбината трябва да се охлади за 2-3 минути.

Подгответе своевременно колата за всеки нов сезон. Подготовката може да включва не само подмяна на работните течности и смяна на каучукови съединения, но и например покриване на купето със специални защитни средства.

Опитайте се незабавно да премахнете дори незначителни повреди. Автомобилът е балансиран механизъм, всички части на който са тясно свързани помежду си. Изгарянето на една на пръв поглед ненужна крушка може да доведе до отказ на цялата автомобилна електроника, предупреждава money.bg.

И не е необходимо да инсталирате излишни и непонятни допълнителни устройства в колата си, това само усложнява нейната подръжка и натоварва допълнително вниманието на шофьора.

Ако се придържате към горните съвети, тогава по-голямата възраст на автомобила ви няма да се превърне в пречка за нормалната му експлоатация.