Автомобили Tesla вече не мога да минават близо до полицейските управления и да паркират до тях. Тази забрана заложиха в Берлин.

Причината - колите са снабдени с камери и “твърде интензивно снимат обкръжението”, гласи съобщение на местната полиция.

Полицаите се опасяват от проблем с безопасността и конфиденциалността. Забраната се разпростира върху обектите на полицията и Държавната служба на криминалната полиция.

Автомобилите на Tesla снимат постоянно. По този начин те може да записват служителите на полицейските управления, полицейските коли, охраната на помещенията и други хора в тях.

Берлинската полиция се притеснява, че видеото ще се съхранява за постоянно на сървърите на европейската централа на Tesla в Нидерландия. Как именно ще бъде обработвано, не се уточнява. В същото време се подчертава, че полицията е забелязала проблема още през януари. Причина е станал репортаж на телевизия ZDF. тогава полицията разбрала, че “всички модели автомобили на Tesla правят постоянни, независими от събитията видеозаписи на всичко около транспортното средство и го експортират”.

В електромобилите Tesla има няколко камери, например, за помощ за паркиране. Осем камери осигуряват кръгово наблюдение на околната среда с обхват 360 градуса. Системата се използва в помощ на шофьора и полуавтономното управление. Те също така функционират като видеорегистратори, които постоянно снимат, за да дадат възможност да се разбере какво се е случило при авария.