Всеки водач, особено в началото на своята „кариера“, има притеснения, когато седне зад волана. Кои обаче са най-големите страхове на хората, които току-що са завършили успешно шофьорски курсове и са се сдобили със заветното свидетелство за правоуправление на моторно-превозни средства?

Отговор на този въпрос дават експерти, които посочват основните притеснения на неопитните шофьори и им дават някои съвети, за да бъдат по-сигурни на пътя. „Отначало всички се страхуват, но с времето страхът ще си отиде, ще дойдат опит и увереност в знанията и уменията им“, успокояват специалистите.

Страх от провреда на колата

Ако не се използва правилно, автомобилът наистина може да се повреди. Незагряването на двигателя в студено време често води до неизправности на този основен агрегат, а рязкото спиране ще постави под сериозен натиск амортисьорите. Въпреки това, младите шофьори не бива да се притесняват, че ще повредят колата, тъй като тези грешки с времето отминават.

Страх от агресия от страна на по-опитните

Начинаещите водачи често се притесняват, че се движат твърде бавно или ще пропуснат всички други да минат на кръстовища, като ще направят задръстване. В същото време оптитните шофьори ще ги изпреварват и засичат на пътя. Ако обаче един водач спазва правилата на движение и позволената скорост, няма от какво да се страхува. Експертите съветват движението да става в рамките на ограниченията на скоростта, но в същото време да не бъде по-бавно от скоростта на общия поток.

Страх от проверка от КАТ

На много от новите шофьори им се струва, че постоянно нарушават правилата за движение и затова те винаги се страхуват, че ще бъдат спрени от съответните органи реда. Статистиката обаче показва, че начинаещите водачи са далеч по-стриктни при спазването на на правилата и рискът да бъдат спрени за проверка на пътя е същият като този при шофьор с дълъг стаж зад волана.

Страх от попадане в катастрофа

Начинаещите постоянно вкарват в главите сценарий на катастрофи, тъй като са притеснени. Статистика от 2021 г. показава, че шофьорите с по-малко от 5 години стаж са отговорни за почти същия брой инциденти, за които и водачи със стаж от 5 до 15 години. Понякога катастрофи се случват на опитни шофьори, тъй като те са по-уверени в своите възможности и това сериозно намалява концентрацията им.

Страх от паркиране

В градовете има все повече коли и съответно местата за паркиране намаляват. И не само това – тези места стават все по-малки на размери, защото строителите на пътища просто пестят място. Затова и експертите са съветват младити шофьори при първите си пътувания да бъдат придружени от опитен водач, пише automedia. Той ще им помогне да отработят маневрите за различните видове паркиране, без да се стига до повреда на техния или на чужд автомобил.