Експертите разказаха как стандартите за емисии за транспорт Евро-7 ще се отразят на цената на новите автомобили. 

Стандартите Euro 7 трябва да влязат в сила в Европа от 2025 г. за леките автомобили и от 2027 г. за камионите и автобусите. Европейската комисия предлага да се разшири тестването на емисиите на CO2 по време на шофиране.

Много европейски автомобилни производители се противопоставиха на въвеждането на стандартите Евро-7. Според тях това е твърде прибързано решение, което значително ще оскъпи новите коли, съобщи Reuters.

Карлос Таварес, ръководител на концерна Stellantis, каза, че поради Евро-7 производителите на автомобили ще трябва да похарчат десетки милиарди евро за производството на нови електрически превозни средства. Той отбеляза, че това е по-изгодно от производството на бюджетни автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Матиас Йохансон, ръководител на правителствените въпроси във Volvo Cars, смята, че производителите няма да имат време да направят необходимите промени в двигателите си до 2025 г. Изпълнителният директор на Iveco Герит Маркс нарече предложението на Европейската комисия "глупаво".

Европейската асоциация на производителите на автомобили е изчислила, че регулациите Euro 7 ще повишат цената на новите коли с около 2160 долара. Европейската комисия прогнозира увеличение на средната цена за бюджетните модели от 160 до 2800 долара.

Превод: GlasNews