50 лева да стане глобата при липса на пожарогасител предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, публикувани за обществено обсъждане. Досега тя беше 20 лв.

Изисква се уредите за гасене на пожари в превозните средства да минават сервизно обслужване, което се доказва със стикер. Ако това не е станало, отново се налага глоба. За въвеждане на предвидените изменения се предвижда 6-месечен преходен период.

Мотивът за направените промени е колите, камиони, автобуси и други превозни средства, включително трамваи и колесни трактори, да бъдат оборудвани с пожарогасители, които са обслужени, с което ще се повиши безопасността на водачите и пътниците в превозните средства и ще се намалят материалните щети при пожари на ППС, пише още в мотивите.

На година 25% от регистрираните пожари със загуби и около 6% от всички пожари са в пътни превозни средства. Наличието на правилно подбрани и технически изправни пожарогасители ще доведе до намаляване на щетите.

Средно на годишна база възникват около 2100 пожара в пътни превозни средства, в резултат на които се унищожават около 1100 леки автомобила, 150 товарни МПС и около 60 автобуса.