Изгорял автомобил край пътя: за съжаление това зловещо явление не е чак толкова рядко, колкото би ни се искало. Но има начин и да не е така: обикновено огънят в колата се предизвиква от няколко основни причини.

Всъщност статистически най-честата причина за пожар в автомобила е една, която няма да откриете в списъка по-долу: злонамерено човешко действие.

Ако ги знаете и спазвате определени простички изисквания, рискът намалява драстично. Има и други възможни причинители, но вероятността при тях е пренебрежимо малка.

Конструкционен дефект

Нерядко причината за самозапалването е в недомислие от страна на конструкторите, или в прекомерна икономия при производството. Отвъд океана преди време голяма такава акция обяви General Motors. В Европа Ford отзова автомобилите с 1.0 и 1.6 Ecoboost двигатели, защото некачествени материали по охладителната система водеха до прегряване и самозапалване. За България акцията за еднолитровия агрегат бе обявена още през 2015, а за 1.6 - през 2018.
Важно е собствениците да следят подобни съобщения и да не пропускат сервизните акции. Това важи и за онези, придобили колата втора ръка.

Неправилно миене

Неведнъж сме писали за рисковете при миене на двигателя. Един от тях е струята вода да повреди елементите на запалителната система. Тогава образуването на искра в цилиндрите става с прекъсвания, а невъзпламенилите се газове се натрупват в катализатора, докато накрая не се взривят. Това запалва или отлаганията по дъното на катализатора, или термоизолацията на моторния отсек. Или и двете.

Прегряване на катализатора или ауспуха

Понякога катализаторът и изпускателната система могат да предизвикат пожар дори и без да има проблем при запалването. При по-сериозни натоварвания те се нагорещяват до много високи температури и могат да разтопят разположени в близост до тях пластмасови компоненти по бронята или корпуса. Сериозен проблем в това отношение доскоро имаха някои модели на Lamborghini. Но и по-плебейски марки не са застраховани.

Гафове при обслужване

Най-различни недоглеждания при техническото обслужване могат да повишат риска от пожар: като се започне от незаключени фиксатори на горивните тръби, неправилно монтирана бензинова помпа, незатегнати съединения. И в това отношение, както впрочем и във всички останали, е важно да намерите сервиз, на който можете да се доверите.

Акумулатор

При зареждане на акумулатора или подаване на ток с кабели към друга кола се отделя водород. Ако се появи искра, той може да се възпламени и целият акумулатор да гръмне, откъсвайки капака си. Оттам може да тръгне огън и по другите горими елементи в моторния отсек. При подаване на ток спазвайте правилната последователност (в линка под статията) и се стремете да не допускате искри.

Резервоар за горивото

Това е рядкост, но все пак се случва: ако резервоарът е напълнен догоре и след това колата е оставена да стои под силно слънце, горивото вътре се разширява и може да започне да изтича от гърлото. Много съвременни автомбили имат защита срещу такова събитие, но и немалко нямат. А изтеклият бензин може да бъде възпламенен от случайна искра, хвърлен фас и дори от слънчев лъч, фокусиран през стъкло или пластмасова бутилка.

Добавени аксесоари

Изкушението да допълните колата си с по-мощна аудиоуредба или информационна система е разбираемо. Но работата трябва да се свърши професионално. Допълнителните системи черпят енергия от електрическата система на автомобила, която невинаги е предвидена за това. Те може да работят под различно напрежение, но всъщност най-често проблемите идват от неумел монтаж. В наши дни много хора се насочват към бизнес с такива системи, без да имат особен опит с тях. Избирайте надеждни фирми.

Прегряване на двигателя

То е достатъчен проблем и само по себе си, защото често води до сериозни увреждания по цилиндровия блок и буталата. Но в редки случаи прегрелият мотор може да предизвика и пожар в отсека, подпалвайки уплътнения и други горими елементи.

Немарливост към електрическата система

Не само монтирането на ново стерео води до проблеми. Всякакви неумели поправки по електрическата система биха могли да предизвикат къси съединения и пожар. Внимавайте всички проводници да са в добро състояние, по местата си и да са добре изолирани.

Катастрофа

Една от по-честите причини за пожар - макар и не чак толкова честа, колкото бихте си помислили от холивудските филми, в които всяка катастрофа задължително завършва с огнено кълбо.
При определен вид удар може да се пробие резервоарът или горивопроводът, а изтичащият бензин да се възпламени от някоя искра от повредената електрическа система. Затова много от по-новите модели прекъсват автоматично горивоподаването при удар.

Пушене в колата

Няколкостотин хиляди български пушачи ще настръхнат, но пушенето в автомобила действително крие известен риск - паднало огънче от цигарата спокойно може да предизвика пожар. При нормални обстоятелства човек би забелязал подобно нещо и ще вземе мерки. Но ако е разсеян от пътната обстановка или от телефонен разговор, може и просто механично да запали друга цигара.

Източник: automedia