Мрежата ври и кипи, а поводът - записващо устройство на Тесла.

Известен факт е, че Tesla е сред компаниите, посветили се изцяло на бъдещето на електрическите автомобили. Возилата на марката са иновативни, безопасни и изключително добре оборудвани с най-различни функции. Сред функциите е и охранителна система, като тя е достъпна за всички Model 3, Model S и Model X, произведени след август 2017 г. и оборудвани с предлаганата като опция система за автопилот.

Именно тази функция - охранителна система, предизвика дискусия в социалната мрежа Фейсбук след публикация на Георги Харизанов. В поста си Георги описва близката си среща с Тесла 3. Той приближил автомобила и веднага се активирали фаровете му, погледал дисплея на возилото, който също се е "събудил", и какво да види - охранителната система се е стартирала.

"Охранителната система на Теслата ме записва с камерите си и праща кадрите в облака, та ако някой /луд човек/ реши да я открадне, да се знае какво е станало.", пише в публикацията си Георги Харизанов и допълва:

"Само че, гражданино водач на тази Тесла модел 3, аз не съм давал съгласието си колата Ви да ме снима и записва, каквото съгласие предполагам нямате от абсолютно никого. В този смисъл ми е интересно дали тези системи изобщо са законни в страната ни, след като записват всеки приближил се и пращат кадрите и данните някъде си, където достъп до тях има някой си.".

Този режим на безопазност използва камерите на автопилота. Ако те открият дори минимална опасност - например, някой се облегне на автомобила, активират функцията "Тревога". Тя започва да записва случващото се около колата и да го прожектира на екрана в салона.

Ако се случи посегателство над возилото се активира функцията "Аларма". Тогава се активира сигнализацията, а яркостта на екрана се увеличава докрай. Музикалната система също работи на пълна степен, а собственикът на автомобила бива уведомен със съобщение на телефона си.

Ето какво гласят и коментарите на потребителите във Фейсбук по повод чуденето на Георги дали тези системи изобщо са законни в страната ни, след като записват всеки приближил се.

"На публично място сте, няма за какво да ви се иска съгласие.", пише Иван Йорданов.

"Може да се снима всичко. Използването на материала е подсъдимо!", гласи коментар на Галина Русенова.

"Трябваше направо нея да попиташ и щеше да ти отговори на български.", шегува се Светослава Рудолф.

Снимка: Георги Харизанов / Facebook