Професионалните шофьори на камиони остават или напускат работа въз основа на причини, които са свързани не само с пари. За голям процент от хората в бранша, е важно и условията на работа, например добре ли се поддържат техните камиони.

Що се отнася до тираджиите, трябва да се знае, че е необходимо да им се плащат конкурентни заплати. В противен случай има риск, те да потърсят други възможности за по-добро заплащане. 

Оборудването на превозното средство също играе роля за привличането и задържането на водачи. Естествено не всички фирми могат да си позволят най-новите модели камиони, но все пак те трябва да бъдат добре поддържани. Шофьорите искат да шофират спокойно, без да се притесняват, че нещо може да се повреди. 

Камионите също така трябва да разполагат с някои основни удобства. Важно е седалката на шофьорското място да осигурява достатъчен комфорт, както и радиото е модернизирано. Също така добавянето на елементи, които подобряват безопасността, ергономията и управляемостта. Елементи като круиз контрол правят живота на водача много по-лесен. Сега също е подходящ момент е да се има предвид и маршрута. В проучване шофьорите са посочили, че времето у дома е нещо, което ценят. Затова системите за навигация и оптимизирането на маршрути, с цел по-бързите курсове са много важни.
 
Авто механиците също е добре да слушат внимателно какво казват шофьорите за това как работи камионът и какво може да се обърка с него. Каква е основната причина за проблем, на който шофьор е обърнал на внимание, и колко бързо може да бъде направен ремонт, за да се върне камиона и шофьора на пътя.
 
Успешните фирми инвестират в своите шофьори и се стремят да им показват колко са важни за организацията.

Превод: GlasNews.bg